Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: tech lager in rode AEX

Beursupdate: tech lager in rode AEX
17 jan 2023 om 10:52

De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,6 procent tot 743,81 punten.

Een corrigerende daling na de rally van de afgelopen weken zou niet mogen verwonderen, zo stelde beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. Volgens Verstraete gaat de aandacht van beleggers vandaag vooral uit naar kwartaalcijfers van onder meer Morgan Stanley, Goldman Sachs en United Airlines.

Investment manager Simon Wiersma van ING zag al een “mooie en hoopvolle” start van het kwartaalcijferseizoen, nadat een aantal grote Amerikaanse banken afgelopen vrijdag de boeken openden. Hij merkte wel op dat de verwachtingen laag zijn.

Hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen zei verder dat het risico op een energierantsoenering in Europa met de dag kleiner wordt. “Hoe hoger de gasvoorraden zullen zijn binnen een week of tien, hoe minder riskant de vooruitzichten ook worden voor komende winter”, aldus Aben. “Dat wil niet zeggen dat we al een uitweg hebben uit het verwarrende energielabyrint. Op enig moment kan dit nog een ferme klap uitdelen aan het economisch vertrouwen en activiteit.”

Aben verwacht ook vanuit de Europese Centrale Bank verdere tegenwind. “Omdat de renteverhogingen van de voorbije maanden nog verder moeten doorwerken én omdat Frankfurt nog niet klaar is met die verhogingen.”

Mocht er toch een recessie komen, dan zal deze volgens Aben eerder mild zijn. “Dit verklaart mede de sterke start van het beursjaar”, concludeerde de econoom.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0819. De olieprijzen daalden licht tot 79,60 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen stonden de halfgeleiders onder druk na verkoopadviezen van de Britse bank Barclays voor ASMI en Besi. De bank startte daarnaast het volgen van ASML met een Gelijkgewogen advies. ASMI en Besi verloren drie procent. ASML noteerde 1,5 procent lager.

Philips was met 4,7 procent de grootste daler. UBS zette het aandeel op de verkooplijst, na de recente rally in het aandeel. Randstad ging aan kop met een koerswinst van 1,2 procent.

In de AMX wonnen Fugro en Alfen circa 2,5 procent. AMG verloor juist 2,2 procent en ABN AMRO 1,7 procent. 

In de AScX won Van Lanschot 7,5 procent. De bank kreeg koersdoelverhogingen van ABN AMRO en Kepler Cheuvreux. Kendrion daalde met 3,9 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.