Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Inflatie in Nederland neemt verder af

Inflatie in Nederland neemt verder af
10 jan 2023 om 06:53

De consumentenprijzen in Nederland zijn ook in december vorig jaar minder hard gestegen dan in november. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Afgelopen maand steeg het prijspeil met 9,6 procent op jaarbasis, na een inflatie van 9,9 procent in november. In oktober bedroeg de inflatie 14,3 procent en in september piekte deze op 14,5 procent.

Energie

De prijsontwikkeling van energie had een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Kleding en voeding hadden een verhogend effect.

In december 2022 was energie 52 procent duurder dan in december 2021. In november was energie nog 70 procent duurder dan in diezelfde maand een jaar eerder. Motorbrandstoffen waren in december 7,0 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In november 2022 was de prijsdaling 0,6 procent op jaarbasis.

In december waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 7,5 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In november was de prijsstijging op jaarbasis 6,8 procent.

De prijzen van kleding en voeding zijn in december verder gestegen. Kleding was in december 12,3 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In november was de prijsstijging 6,6 procent. Voedingsmiddelen waren in december 17,0 procent duurder dan een jaar eerder. Vorige maand was de prijsstijging 15,7 procent.

Heel 2022

Met het decembercijfer is ook de inflatie van 2022 bekend. Consumentengoederen en –diensten waren in het afgelopen jaar 10,0 procent duurder dan in 2021.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.