Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
5 jan 2023 om 18:23

De Europese beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten, nadat beleggers aan de zijlijn bleven na sterker dan verwachte Amerikaanse arbeidsmarktcijfers en havikachtige notulen van de Federal Reserve.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent lager op 439,55 punten, de Duitse DAX verloor 0,4 procent op 14.436 punten en de Franse CAC 40 verloor 0,2 procent op 6.761 punten. De Londense beurs won wel 0,6 procent op 7.633 punten, terwijl het Britse pond ruim een procent verloor tegenover de Amerikaanse dollar.

“Na een positieve start van het jaar, hebben de Europese markten vandaag een kleine pauze ingelast, na de publicatie van de Fed-notulen gisteren, sterker dan verwachte banencijfers uit de VS en voorafgaand aan het officiele Amerikaanse banenrapport op vrijdag”, zei Michael Hewson van CMC Markets.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek woensdagavond dat de Amerikaanse centrale bank voor een langere tijd wil vasthouden aan een hogere rente. Geen van de centrale bankiers voorziet voor 2023 renteverlagingen.

Dalende energieprijzen en beter dan verwachte macro-economische cijfers zorgden afgelopen week voor optimisme op de Europese beurzen, volgens investment manager Simon Wiersma van ING. Hij ziet de kans op een lagere inflatie toenemen, waardoor de rentes afgelopen dagen terugliepen. “De markt schat de kans op het veel verder verhogen van de beleidsrente door de Europese Centrale Bank nu veel lager in. En dat is terecht”, vindt Wiersma. “Als de economische groei en de inflatie sterk vertragen, is er helemaal geen noodzaak om de rente veel verder te verhogen of lang hoog te houden.”
 
Volgens analist Florian Ielpo van Lombard Odier Investment Managers is de rally van de afgelopen dagen ingegeven door het idee dat centrale banken een zachte landing kunnen bewerkstelligen. “Dat is hen in het verleden eigenlijk nog nooit gelukt”, aldus Ielpo. “Voorzichtigheid is dus geboden.”

Vanochtend werd bekend dat de Britse dienstensector feitelijk niet meer krimpt en weer naar groei neigt. “Het activiteitenniveau daalde nog maar fractioneel, ondanks uitzonderlijk uitdagende marktomstandigheden en het terugschroeven van de uitgaven door de gestegen kosten voor levensonderhoud”, aldus econoom Tim Moore van S&P Global.

In de middag bleek dat de Amerikaanse dienstensector harder is gekrompen in december. De inkoopmanagersindex daalde van 46,2 naar 44,7, volgens S&P Global.

De aandacht gaat nu uit naar vrijdag, als de Europese inflatiecijfers en het Amerikaanse banenrapport worden gepubliceerd.

De euro/dollar noteert op 1,0521.

De olieprijzen stegen circa 1,5 procent na de forse dalingen in de afgelopen dagen. De februari-future voor een vat WTI ruwe olie steeg naar 74,06 dollar. De Amerikaanse olievoorraden stegen afgelopen week sterker dan verwacht, ondanks een fors lagere bezettingsgraad van de raffinaderijen door de hevige vrieskou. 

Bedrijfsnieuws

Ryanair verwacht een sterker derde kwartaal achter de rug te hebben en stelde de winstverwachting voor heel het jaar naar boven bij. In Dublin steeg het aandeel Ryanair 6,1 procent.

JPMorgan blijft een voorkeur houden voor Telenet, boven Orange Belgium en Proximus, zo bleek donderdagochtend uit een sectorrapport van de Amerikaanse bank. Daarin werden de koersdoelen voor Orange en Proximus verlaagd, maar voor Telenet verhoogd. Telenet won 2,4 procent.

In Frankfurt steeg herverzekeraar Hannover Rueck met 3,3 procent. Ook internetwinkel Zalando was in trek. Linde verloor juist 3,5 procent.

In Parijs won ArcelorMittal 3,1 procent, maar leverde Eurofins Scientific 2,8 procent in.

Financials hadden een lastige dag. Zo daalde AXA 1,1 procent en Deutsche Bank 2,2 procent. In Amsterdam daalde Aegon ook 1,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden donderdagavond lager.

De S&P500 index daalde 1,1 procent tot 3.811 punten. De Dow Jones daalde 1,2 procent tot 33.888 en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 10.336 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.