Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street stijgt

Wall Street stijgt
4 jan 2023 om 19:56

De Amerikaanse beurzen stonden woensdag hoger, in afwachting van de notulen van de Federal Reserve. 

De S&P500 index steeg 1,0 procent tot 439,99 punten. De Dow Jones-inex steeg 0,5 procent tot 33.313,57 en technologiebeurs Nasdaq klom 1,0 procent tot 10.493,07 punten.

De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie van ISM daalde in december van 49,0 naar 48,4, wat wijst op een sterkere krimp van de industriesector dan in november.
 
“Ongeacht de ISM cijfers, en de Amerikaanse vacatures, zullen de notulen van de Fed waarschijnlijk bevestigen dat de Fed serieus blijft over het verder verkrappen van het beleid, zelfs als het tempo van renteverhogingen wordt vertraagd”, stelde Swissquote.

Cijfers van S&P Global lieten dinsdag ook al een sterkere krimp in de Amerikaanse industrie zien in december. Aan de cijfers van vanmiddag, van ISM, wordt echter meer waarde gehecht. 

De ‘stieren’ onder de beleggers zullen hopen dat de cijfers laten zien dat de Amerikaanse economie begint af te koelen, hoewel niet te veel, en dat dit de Amerikaanse centrale bank doet besluiten om de rente minder agressief te verhogen. 
 
De grootste zorg is volgens marktanalist Richard Hunter van Interactive Investor wellicht dat het agressieve rentebeleid de Amerikaanse economie in een recessie jaagt.

De Amerikaanse tienjaarsrente is inmiddels tot onder de 3,70 procent gedaald.

De euro/dollar noteerde op 1,0599. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0546 op de borden.

Olie werd 4 procent goedkoper op 73,76 dollar voor een vat WTI-olie in februari op de New York Mercantile Exchange. Goud en zilver worden duurder.

Bedrijfsnieuws

Tesla won bijna 5 procent. Het aandeel verloor dinsdag nog ruim 12 procent, nadat de leveringen van elektrische auto’s in het vierde kwartaal achter bleven bij de verwachtingen. RBC verlaagde het koersdoel voor Tesla van 225 naar 186 dollar.

Apple noteerde 2 procent hoger, na een verlies van 3,7 procent een dag eerder. De marktkapitalisatie van de iPhone-maker sloot voor het eerst sinds 8 maart 2021 onder de 2 biljoen dollar. Zorgen over de vraag naar de producten van Apple maken beleggers voorzichtig.

Rivian Automotive produceerde in 2022 24.337 voertuigen en miste daarmee zijn productiedoelstelling van 25.000 stuks. Het aandeel steeg 3 procent.

Alibaba werd 12 procent meer waard, nadat Ant Group goedkeuring kreeg van de Chinese autoriteiten om vers kapitaal op te halen. Alibaba bezit 33 procent van Ant. Ook andere Chinese techbedrijven doen het goed, omdat het nieuws rond Alibaba wordt gezien als een bevestiging dat Beijing minder streng wordt voor de techsector.

Salesforce stond 3,5 procent hoger, nadat het bedrijf aankondigde afscheid te zullen nemen van tien procent van het personeel. 

Amazon heeft een ongedekte lening afgesloten van 8 miljard dollar met verschillende kredietverstrekkers. Amazon zal de lening gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Twitter is van plan om weer politieke advertenties toe te staan, nadat in 2019 de meeste van dergelijke advertenties werden verboden door het socialmediabedrijf. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.