Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: beursexperts flink de mist in

Beursblik: beursexperts flink de mist in
30 dec 2022 om 15:35

Beursexperts hebben een slecht 2022 achter de rug. Zij schatten de beweging van de brede markt niet goed in en slaagden er ook niet in om de juiste koopkandidaten te selecteren.

Een “rampzalig jaar”, zei analist Corné van Zeijl, die elke maand de enquête onder de experts afneemt. “Vooral de keuze voor Just Eat Takeway pakte enorm slecht uit.”

Toch hebben de experts het nog niet eens heel slecht gedaan, vindt Van Zeijl. Het is volgens de analist redelijk uniek dat experts aan het begin van het jaar een daling verwachten, en wat dan ook nog uitkomt, hoewel veel extremer dan gedacht.

De AEX daalde dit jaar met 13 procent naar 692 punten. Dat is ruim 100 punten minder dan de 795 punten waarop de experts hadden gerekend.

Top & flop

De experts hadden aan begin 2022 het meeste vertrouwen in ASML, op de voet gevolgd door Just Eat Takeaway.

Dit waren geen goede keuzes. ASML daalde 28 procent en Just Eat Takeaway, dat aan het einde van het jaar ook nog ‘degradeerde’ naar de AMX, verloor 59 procent.

Ook de financials ING en Aegon werden getipt. Die keuzes waren beter. ING daalde ruim 6 procent, wat beduidend beter was dan het verlies van de AEX index, en Aegon werd meer dan 8 procent duurder in 2022. 

De experts dachten verder dat ArcelorMittal de grootste daler zou worden. Het staalaandeel daalde 12 procent, net iets minder dan het verlies van de AEX.

De overige floppers die de experts noemden, zijn Randstad en Unibail-Rodamco op een gedeelde tweede plaats en Adyen. De uitzender leverde 4,6 procent in en het vastgoedfonds 20 procent. Adyen daalde maar liefst 44 procent in 2022.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Amazon.com
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Electronic Arts
    * *
  • JD.COM
    * *
  • KLA Corp
    * *
  • Pfizer
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.