AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie dinsdag, 27 december 2022 09:17

De voordelen van periodiek beleggen

Periodiek beleggen kan een geweldige manier zijn om geld te besparen, doordat je gemiddeld gezien de beste prijs per aandeel betaald. Ook zijn er daarnaast nog allerlei andere voordelen die periodiek beleggen met zich meebrengt. Periodiek beleggen, ook bekend als dollar-cost averaging, is niets meer dan het periodiek beleggen in aandelen. Dit brengt natuurlijk allerlei verschillende voordelen met zich mee. Welke voordelen dit allemaal zijn, bespreken we in dit artikel met je. Dus ben jij voornemens om te gaan beginnen met beleggen, dan is de term ´periodiek beleggen´ er zeker één om goed te onthouden. Naarmate de tijd vordert, heeft dit alleen maar positieve effecten op het uiteindelijke rendement.

Beleggen zonder emotie

Het belangrijkste voordeel van periodiek beleggen is dat het de emotie uit het beleggen haalt door de noodzaak om de markt te timen weg te nemen. In plaats van te proberen het beste moment te bepalen om aandelen te kopen en te verkopen, stelt periodiek beleggen je in staat het risico in de tijd te spreiden. Door met regelmatige tussenpozen hetzelfde bedrag te beleggen, kun je de hoogte- en dieptepunten van de markt uitvlakken en loop je minder risico dan wanneer je in één keer een groot bedrag belegt. Het maakt daarbij niet uit via welk platform je belegd. Heb je nog geen platform gevonden en wil je beginnen met beleggen, dan kun je zowel beleggen en vergelijken op Brokerfolio. Zo weet je namelijk zeker dat je kiest voor een broker met het gunstigste tarief.

Effect van rente op rente

Het effect van rente op rente, ook bekend als compound interest, treedt op wanneer de rente die op een beleggings- of spaarrekening wordt verdiend, bij de hoofdsom wordt opgeteld en deel gaat uitmaken van de nieuwe hoofdsom. Dit betekent dat de in toekomstige perioden verdiende rente gebaseerd zal zijn op een groter bedrag, door dat je iedere keer een beetje meer rente op rente krijgt, wat in de loop der tijd tot een aanzienlijke groei kan leiden.

Als je bijvoorbeeld € 100 op een spaarrekening hebt staan met een jaarlijkse rente van 5%, verdient je het eerste jaar €5 aan rente. Als de rente jaarlijks wordt samengesteld, bedraagt de nieuwe hoofdsom €105 (€100 + €5). In het tweede jaar krijgt je rente over de nieuwe hoofdsom van €105 in plaats van de oorspronkelijke €100, waardoor de totale rentebetaling hoger uitvalt.

Rente op rente kan een krachtig instrument zijn om je spaargeld, investeringen of CFD handel in de loop van de tijd te laten groeien, maar het is belangrijk om rekening te houden met de mogelijke risico's en onzekerheden. Het werkelijke rendement op een investering kan hoger of lager uitvallen dan verwacht en er is altijd het risico dat je geld verliest. Het is belangrijk om je financiële doelstellingen en risicotolerantie zorgvuldig in kaart te brengen, zodat je niet meer risico´s loopt dan je eigenlijk zou willen. Belangrijk is dus om voor jezelf een plan te maken en je daar ook daadwerkelijk aan te houden. Je zult namelijk zien, dat in de wereld van beleggen, tijd je grootste vriend is.

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

januari 29, 2023

Zet de goede jaarstart van de beurs door?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…

27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft