Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De voordelen van periodiek beleggen

De voordelen van periodiek beleggen
27 dec 2022 om 09:17

Periodiek beleggen kan een geweldige manier zijn om geld te besparen, doordat je gemiddeld gezien de beste prijs per aandeel betaald. Ook zijn er daarnaast nog allerlei andere voordelen die periodiek beleggen met zich meebrengt. Periodiek beleggen, ook bekend als dollar-cost averaging, is niets meer dan het periodiek beleggen in aandelen. Dit brengt natuurlijk allerlei verschillende voordelen met zich mee. Welke voordelen dit allemaal zijn, bespreken we in dit artikel met je. Dus ben jij voornemens om te gaan beginnen met beleggen, dan is de term ´periodiek beleggen´ er zeker één om goed te onthouden. Naarmate de tijd vordert, heeft dit alleen maar positieve effecten op het uiteindelijke rendement.

Beleggen zonder emotie

Het belangrijkste voordeel van periodiek beleggen is dat het de emotie uit het beleggen haalt door de noodzaak om de markt te timen weg te nemen. In plaats van te proberen het beste moment te bepalen om aandelen te kopen en te verkopen, stelt periodiek beleggen je in staat het risico in de tijd te spreiden. Door met regelmatige tussenpozen hetzelfde bedrag te beleggen, kun je de hoogte- en dieptepunten van de markt uitvlakken en loop je minder risico dan wanneer je in één keer een groot bedrag belegt. Het maakt daarbij niet uit via welk platform je belegd. Heb je nog geen platform gevonden en wil je beginnen met beleggen, dan kun je zowel beleggen en vergelijken op Brokerfolio. Zo weet je namelijk zeker dat je kiest voor een broker met het gunstigste tarief.

Effect van rente op rente

Het effect van rente op rente, ook bekend als compound interest, treedt op wanneer de rente die op een beleggings- of spaarrekening wordt verdiend, bij de hoofdsom wordt opgeteld en deel gaat uitmaken van de nieuwe hoofdsom. Dit betekent dat de in toekomstige perioden verdiende rente gebaseerd zal zijn op een groter bedrag, door dat je iedere keer een beetje meer rente op rente krijgt, wat in de loop der tijd tot een aanzienlijke groei kan leiden.

Als je bijvoorbeeld € 100 op een spaarrekening hebt staan met een jaarlijkse rente van 5%, verdient je het eerste jaar €5 aan rente. Als de rente jaarlijks wordt samengesteld, bedraagt de nieuwe hoofdsom €105 (€100 + €5). In het tweede jaar krijgt je rente over de nieuwe hoofdsom van €105 in plaats van de oorspronkelijke €100, waardoor de totale rentebetaling hoger uitvalt.

Rente op rente kan een krachtig instrument zijn om je spaargeld, investeringen of CFD handel in de loop van de tijd te laten groeien, maar het is belangrijk om rekening te houden met de mogelijke risico’s en onzekerheden. Het werkelijke rendement op een investering kan hoger of lager uitvallen dan verwacht en er is altijd het risico dat je geld verliest. Het is belangrijk om je financiële doelstellingen en risicotolerantie zorgvuldig in kaart te brengen, zodat je niet meer risico´s loopt dan je eigenlijk zou willen. Belangrijk is dus om voor jezelf een plan te maken en je daar ook daadwerkelijk aan te houden. Je zult namelijk zien, dat in de wereld van beleggen, tijd je grootste vriend is.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.