Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street hoger gesloten

Wall Street hoger gesloten
23 dec 2022 om 22:05

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag aan de vooravond van het extra lange kerstweekeinde hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,6 procent tot 3.844,82 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 33.203,93 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 10.497,86 punten.

Het zwaartepunt van de handelsdag lag bij de publicatie van de PCE-inflatie, een belangrijke indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve. Uit de data van de Fed bleek dat de inflatie in de VS in november verder is afgekoeld. De kerninflatie kwam vorige maand uit op 4,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, van 5,0 procent in oktober, terwijl de reguliere PCE-inflatie afkoelde van 6,1 procent in oktober tot 5,5 procent afgelopen maand.

Hoewel beleggers waarschijnlijk blij waren dat de inflatie een vertraging liet zien, zou geen van de economische data die deze week zijn gepubliceerd, de Fed rechtvaardigen om af te zien van de geplande renteverhogingen”, zei marktanalist Paul Nolte van Kingsview Investment Management. “De PCE is zeker een beetje gedaald, maar nog lang niet tot het niveau waar de Fed de inflatie zou willen hebben”, zei hij.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de inkomens van Amerikanen in november zijn gestegen met 0,4 procent, terwijl de consumentenbestedingen stegen met 0,1 procent.

De nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS zijn in november gedaald met 2,1 procent, terwijl de markt rekende op een daling van 1,1 procent.

Er zijn in de VS op maandbasis 5,8 procent meer nieuwe eengezinswoningen verkocht. Op jaarbasis was sprake van een daling met 15,3 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in december nog sterker verbeterd dan eerder uit voorlopige data bleek. De index steeg van 56,8 naar 59,7.

Op de valreep keurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag de begrotingswet voor 2023 goed van 1,65 biljoen dollar. Donderdag gaf de Senaat al zijn goedkeuring aan het wetsvoorstel. Het voorstel gaat nu naar het bureau van president Joe Biden voor zijn handtekening. Hij zei de wet te zullen ondertekenen zodra het voorstel op zijn bureau ligt. 

De euro/dollar noteerde op 1,0614. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0605 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0593 op de borden. 

De februarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 2,67 procent, ofwel 2,07 dollar, hoger op 79,56 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis sloot de olieprijs 6,85 procent hoger.    

Wall Street opent in verband met de Kerstdagen pas dinsdag weer de deuren. Op macro-economisch vlak staat dinsdag slechts de Case Shiller huizenprijzenindex geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Tech stond donderdag onder druk, onder meer na zwakke cijfers van Micron Technology, dat 3,5 procent verloor. Vrijdag steeg het aandeel 1,1 procent. Nvidia daalde 1,3 procent en AMD steeg 0,7 procent.

AMC Entertainment kondigde donderdag een emissie en aandelensplitsing aan en verloor ruim 7 procent. Vrijdag daalde het aandeel ruim 11,0 procent.

Elon Musk zal de komende twee jaar geen aandelen Tesla meer verkopen. Dit zei de topman op Twitter Spaces. Sinds het aandeel Tesla in november 2021 piekte, heeft Musk voor meer dan 39 miljard dollar aan aandelen Tesla verkocht. Musk beloofde al eerder om geen aandelen Tesla meer te verkopen, om dit vervolgens wel te doen.

Tesla daalde donderdag nog met 9 procent naar 125 dollar. De fabrikant van elektrische auto’s biedt momenteel fikse kortingen, wat doet vermoeden dat de vraag onder druk staat. Vrijdag noteerde het aandeel bijna 2,0 procent lager.

Meta Platforms en de gebruikers van zijn Facebook-platform hebben een groepsvordering, of zogeheten class action, geschikt voor 725 miljoen dollar. Het aandeel Meta steeg circa 0,6 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • AMD (Advanced Micro Devices)
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Micron Technologies
    * *
  • Nvidia Corp
    * *
  • Tesla Inc.
    * *
  • Twitter
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.