Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street richting rode opening

Wall Street richting rode opening
20 dec 2022 om 14:52

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een rode opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteren in aanloop naar de openingsbel in New York 0,3 procent lager, terwijl die op de Dow Jones index en Nasdaq ook in het rood staan.

De hoop op een kerstrally vervaagt, waarschuwen marktanalisten.

“De bezorgdheid onder beleggers en handelaren is nog steeds dezelfde, en dat is de mogelijkheid dat de Fed opnieuw een beleidsfout maakt en de economie in een recessie stort”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade, die wel benadrukt dat een dergelijke recessie vermoedelijk mild zal zijn.

De Bank of Japan verraste de markten dinsdag met de aankondiging dat het voortaan langlopende Japanse staatsobligaties koopt tegen een maximaal rendement van 0,50 procent. Dit was 0,25 procent. De belangrijkste rente werd wel gehandhaafd.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets suggereert het ingrijpen van de Bank of Japan dat men in toenemende mate bezorgd is dat het beleid achterblijft en de inflatie meer verankerd raakt.

De Japanse yen steeg met zo’n 3,5 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Economen van Commerzbank waarschuwen dat de greenback verder onder druk kan komen te staan, als de scepsis toeneemt over de aanpak van de Fed.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag rustig. Het aantal afgegeven bouwvergunningen in de Verenigde Staten is in november flink gedaald, nadat in oktober ook al sprake was van een daling. Het aantal bouwvergunningen daalde op maandbasis met 11,2 procent tot 1,342 miljoen stuks. In oktober was er sprake van een afname met 2,4 procent.

Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde met een half procent tot 1,427 miljoen stuks. Hier rekenden economen op een daling met 1,8 procent.

De euro/dollar handelt dinsdagmiddag op 1,0606. De olieprijs stijgt ruim een procent naar 76,17 dollar.

Bedrijfsnieuws

Marktanalist Naeem Aslam kijkt naar Tesla. Het aandeel verspeelde maandag zijn winst, nadat eerder nog positief werd gereageerd op de uitslag van een poll op Twitter dat Elon Musk moet opstappen als CEO van het social mediabedrijf. Het is niet duidelijk of Musk hier ook gehoor aan zal geven. Musk zei maandagavond laat wel dat in de toekomst alleen betalende Twitter-gebruikers deel mogen nemen aan polls over het Twitter-beleid.

Tesla sloot maandag onder de 150 dollar en daarmee het laagste punt in meer dan twee jaar. Analisten vrezen dat de financiële malaise bij Twitter ook impact zal hebben op Tesla. Vorige week werd bekend dat Musk voor 3,5 miljard dollar aan Tesla-aandelen heeft verkocht en afgelopen weekend werd duidelijk dat Musk vers kapitaal zoekt voor Twitter. Het aandeel Tesla lijkt dinsdag een half procent lager te gaan openen.

Amazon.com heeft een schikking getroffen met de Europese Commissie in twee mededingingszaken. Amazon betaalt geen boete, maar moet zich zeven jaar houden aan toezeggingen om bepaalde zakelijke praktijken te veranderen. Zo moeten externe verkopers gelijke kansen krijgen om geselecteerd te worden als de standaardoptie in Amazons Buy Box en moeten ze in aanmerking komen voor het Prime-verzendprogramma. Verder mag Amazon geen gebruik meer maken van niet-openbare gegevens over verkopers op zijn marktplaats om zo tegen hen te concurreren. Amazon noteert in de voorbeurshandel licht hoger.

Opvallende koersbewegingen zijn er verder voor fintechbedrijf Blucora, dat 9 procent in de plus lijkt te gaan openen, en biotechbedrijf Entrada Therapeutics, dat maandag nabeurs al 32 procent verloor.

Blucora kondigde maandag aan 450 miljoen dollar terug te willen geven aan aandeelhouders, via de combinatie van een tenderbod en een aandeleninkoopprogramma. Entrada Therapeutics kreeg een negatief bericht van de FDA betreffende een potentiële behandeling tegen de spierziekte Duchenne.

Nike en FedEx openen nabeurs de boeken. Beide aandelen lijken lager te gaan openen.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot maandag 0,9 procent lager op 3.817,66 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 32.757,54 punten en de Nasdaq sloot 1,5 procent lager op 10.546,03 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.