Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Fed verhoogt rente met 50 basispunten

Update: Fed verhoogt rente met 50 basispunten
14 dec 2022 om 20:14

De Federal Reserve heeft de belangrijkste rente verhoogd met 50 basispunten. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate werd zo verhoogd naar een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent. Het besluit werd unaniem genomen.

Half juni, eind juli, eind september en tijdens de laatste bijeenkomst begin november verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente met 75 basispunten, na een renteverhoging met 50 basispunten in mei en 25 basispunten medio maart.

De Fed verlaagde eerder de rente tot bijna nul procent en begon met het opkopen van obligaties in 2020 om de Amerikaanse economie te steunen tijdens de coronacrisis, die leidde tot een diepe, maar korte recessie. De centrale bankiers kwamen toen overeen om de rente rond het nulpunt te houden totdat de inflatie net boven de 2 procent zou komen en de arbeidsmarkt richting volledige werkgelegenheid zou terugkeren. De Fed zei eind januari al dat aan al deze voorwaarden is voldaan.

Federal Funds Rate

De Fed-bestuurders zien het belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, aan het eind van 2022 op een mediaan van 4,4 procent, wat gelijk is aan de prognose in september.  

De prognose voor 2023 werd opwaarts bijgesteld ten opzichte van september van een verwachting van 4,6 procent naar 5,1 procent nu. Voor 2024 werd de prognose verhoogd van 3,9 procent naar nu 4,1 procent.

Voor de langere termijn wordt de federal funds rate geraamd op 2,5 procent, wat gelijk is aan de prognose in september.

Inflatie

De inflatie wordt voor dit jaar geraamd op 5,6 procent, wat een opwaartse bijstelling is ten opzichte van de raming in september. Toen werd nog uitgegaan van een inflatie van 5,4 procent.

De raming voor 2023 werd opwaarts bijgesteld van 2,8 procent naar 3,1 procent.

Ook de raming voor 2024 werd opwaarts bijgesteld, van 2,3 procent naar 2,5 procent.

Voor de langere termijn wordt de inflatie geraamd op 2,0 procent, wat gelijk is aan de raming in september en in lijn met de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

De Amerikaanse economie groei dit jaar volgens de Fed slechts met 0,5 procent. Maar dat is wel een opwaartse bijstelling van de 0,2 procent die in september werd aangehouden. 

Volgend jaar is de groei naar verwachting opnieuw 0,5 procent en in 2024 1,6 procent. Die ramingen lagen in september nog op respectievelijk 1,2 en 1,7 procent.

Update: om renteverwachtingen, inflatie en economische prognoses toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.