AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 13 december 2022 14:12

Beursblik: ECB kan verrassen met renteverhoging van 75 punten

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Van Lanschot Kempen,

De Europese Centrale Bank verhoogt de belangrijkste rente komende donderdag naar verwachting met 50 basispunten, maar kan verrassen met een verhoging van 75 punten.

"Het zou zomaar eens het konijn uit de hoge hoed kunnen worden, aangezien de ECB de laatste tijd wat meer hawkish klinkt", aldus valutaspecialist Joost Derks van iBanFirst.

Volgens Derks is de inflatie in de eurozone nog steeds veel te hoog en is de economie nog niet in een recessie beland.

"Dat is een reden waarom de ECB ervoor zou kunnen kiezen de rem nog even stevig in te trappen, om later in 2023 de teugels wat te kunnen laten vieren", stelt de marktkenner.

Mocht Lagarde een kerstverrassing in petto hebben, met een verhoging van 75 punten, dan kan de euro/dollar "voor de kerst nieuwe hoogtepunten gaan neerzetten" en kan de 1,06 dollar sneuvelen, denkt Derks. De euro/dollar noteert dinsdagmiddag op 1,0542.

Ook marktanalist Thomas Mayer van Flossbach von Storch Research Institute ziet geen enkele reden om te verwachten dat de ECB zijn renteverhogingen zal vertragen, aangezien de centrale bank erg achter loopt op de inflatiecurve. Daarom verwacht Mayer een renteverhoging van 75 basispunten.

"Aangezien ik de kerninflatie in de nabije toekomst niet zie dalen, schat ik dat de beleidsrente minstens 5 procent zou moeten bereiken", aldus de marktkenner.  In november kwam de inflatie uit op 10 procent in de eurozone en den kerninflatie op 5 procent.

Momenteel rekent de markt op een terminal rate, oftewel het renteniveau waarop de ECB stopt met verhogen, van net onder de 3 procent, volgens Barclays. En dat is niet bepaald agressief, omdat de inflatie een groot deel van het komende jaar ook boven de doelstelling van de ECB van 2 procent zal blijven, verwacht de Britse bank.

Economen van Berenberg waarschuwen juist dat 2,50 procent voor de beleidsrente voldoende is en dat alles erboven te ver gaat. Berenberg is van mening dat de ECB de inflatiedruk overschat, waardoor de kans op een onnodig diepe of langdurige recessie groter wordt. Momenteel staat de beleidsrente op 2,00 procent.

Econoom Luc Aben Van Lanschot Kempen wijst niet alleen naar het rentebesluit, maar ook naar het opkoopprogramma van obligaties. ECB-voorzitter Christine Lagarde zei bij het vorige rentebesluit dat hier in december naar gekeken zal worden.

"Op dit moment koopt ‘Frankfurt’ net zoveel obligaties als er in de portefeuille vervallen, zodat de balans netjes op peil blijft. In navolging van de Fed wil de ECB op enig moment die balans echter gaan afbouwen en zo de aanwezige geldhoeveelheid verkrappen", legt Aben uit.

"Zoals steeds binnen de ECB leidt dit tot discussies, precies op de breuklijn tussen noordelijk en zuidelijk Europa", volgens de econoom, "maar omdat er aan twee knoppen gedraaid moet worden, ligt een compromis voor de hand: enerzijds een renteverhoging van ‘slechts’ 50 basispunten, anderzijds een concrete aankondiging om minder vervallende obligaties te zullen herinvesteren vanaf 2023", voorspelt Aben.

De Europese Centrale Bank maakt donderdag om 14:15 uur het rentebesluit bekend en een half uur later begint voorzitter Lagarde aan haar toelichting.Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Preview, Rentebericht, Europese_centrale_bank


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

januari 29, 2023

Zet de goede jaarstart van de beurs door?

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver