AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 29 november 2022 10:45

Update: Easyjet ziet omzet stijgen

Easyjet heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug, waardoor er een breakeven EBIT-resultaat werd geboekt in het afgelopen jaar. Dit bleek dinsdagochtend uit definitieve cijfers van de luchtvaartmaatschappij.

"EasyJet heeft deze zomer een recordresultaat geboekt, waaruit blijkt dat onze transformatie vruchten afwerpt", aldus CEO Johan Lundgren. "In het komende jaar mikken we op klantengroei en bevinden we ons in een goede positie om het rendement en de marges te verhogen, terwijl we ons strikt op de kosten blijven richten. Met een van de sterkste balansen in de Europese luchtvaart zijn we klaar om kansen te grijpen als ze zich voordoen."

Easyjet sprak dan ook van sterke prestaties in het afgelopen vierde kwartaal van het gebroken boekjaar. Het EBITDAR-resultaat, inclusief kosten voor herstructurering of huur, kwam in het afgelopen kwartaal uit op 674 miljoen pond, de hoogste winst ooit. Bij voorlopige cijfers in oktober werd rekening gehouden met een resultaat van 665 miljoen tot 685 miljoen pond, wat min of meer stabiel zou zijn geweest ten opzichte van het resultaat in het vierde kwartaal van 2019. Een jaar eerder werd nog een kwartaalresultaat geboekt van 82 miljoen pond.

Netwerkoptimalisatie leidde volgens het luchtvaartbedrijf tot een verhoogde vraag, met een herstel van de bezettingsgraad van 72,5 procent vorig jaar tot 85,5 procent afgelopen jaar. De operationele prestaties zijn vanaf begin juli verbeterd door de getroffen maatregelen, en annuleringen op de dag zelf zijn in het vierde kwartaal lager dan in het vierde kwartaal van boekjaar 2019. Ook vervoerde Easyjet weer meer passagiers, namelijk 69,7 miljoen in het afgelopen jaar. In boekjaar 2021 waren dit er 20,4 miljoen.

Het verlies voor belastingen kwam in boekjaar 2022 uit op 178 miljoen pond, binnen de bandbreedte van 170 tot 190 miljoen pond, waar Easyjet in oktober op mikte. Daardoor werd in boekjaar 2022 een break-even bedrijfsresultaat gerealiseerd.

De nettoschuld bedroeg 700 miljoen pond, met 3,6 miljard pond in kas.

Problemen Schiphol

Tegenover ABM Financial News liet William Vet, Country Manager van Easyjet Nederland, weten nog steeds veel problemen te ondervinden met het personeelstekort op Schiphol. "Deze problemen kosten ons miljoenen", zo stelde Vet. De topman zegt zich actief in te zetten om deze kosten te verhalen, voor zowel klanten als voor de luchtvaartmaatschappij zelf. "De problemen bij Schiphol duren te lang. We hebben veel vluchten moeten annuleren en dat heeft voor ons ook geleid tot reputatieschade", aldus de topman. 

Vet wist veel vluchten naar vakantiebestemmingen te behouden, terwijl vooral vluchten naar populaire steden, waar Easyjet meerdere keren per dag op vliegt, werden geannuleerd. "We konden circa 80 procent van de passagiers omboeken binnen 24 uur, maar het heeft wel geleid tot reputatieschade."

Outlook

Voor het lopende eerste kwartaal wordt een groei van de bezettingsgraad verwacht van 10 procentpunten op jaarbasis. De brandstofkosten zullen in de eerste jaarhelft wel 50 procent hoger liggen dan een jaar eerder, terwijl de inflatie naar verwachting hoog blijft.

De eerste boekingen voor de tweede jaarhelft stemmen volgens Easyjet positief. Easyjet verwacht voor de eerste jaarhelft een stijging van de capaciteit met 25 procent op jaarbasis tot circa 38 miljoen stoelen en in de tweede helft van 9 procent op jaarbasis tot 56 miljoen stoelen. In het vierde kwartaal moet de capaciteit weer op het niveau van voor de coronacrisis liggen.

Het aandeel Easyjet daalde dinsdagochtend bijna vijf procent in Londen.

Update: om koersreactie en toelichting Vet toe te voegen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Update, Europese_multinationals, Kwartaalcijfers

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver