AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 23 november 2022 20:43

Update: Fed overweegt tragere renteverhogingen – Notulen

Leden van de Federal Reserve verwachten dat kleinere renteverhogingen "binnenkort passend" zullen zijn, naarmate de dreiging van een recessie toeneemt.  Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

Hoewel de Fed nog steeds verwacht dat de rente meer en hoger zal stijgen dan eerder werd voorspeld, weten de functionarissen niet hoeveel verder de rente zal stijgen. 

Een tragere verhoging zou de Amerikaanse centrale bank meer ruimte geven om de [latere] effecten op de economie te kunnen evalueren, te midden van de toenemende dreiging van een recessie, concludeerden de functionarissen.

De functionarissen stelden tijdens de beleidsvergadering voor dat ze volgende maand zouden kunnen beginnen met het vertragen van de renteverhogingen met een verhoging van 50 basispunten, zo bleek uit de notulen.

De federal funds rate werd begin november met 75 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van 3,75 tot 4,00 procent. Half juni, eind juli en eind september verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente ook al met 75 basispunten, na een renteverhoging met 50 basispunten in mei en 25 basispunten medio maart.

De economische staf van de Fed zei voor het eerst dat een recessie in het komende jaar mogelijk zou kunnen zijn. In eerdere rapporten werd dit nog niet gezegd.

Stijgende tarieven zorgen over het algemeen voor een vermindering van de inflatie door de economie te vertragen en de vraag naar goederen en arbeid te drukken. Maar sommige economen en hoge functionarissen bij de Fed maken zich zorgen dat de centrale bank een recessie of een periode van langdurige economische zwakte kan veroorzaken als de rente te hoog wordt.

Sommige leden zeiden dat er een toenemend risico bestaat dat de Fed meer doet dan nodig is om de inflatie terug te brengen tot aanvaardbare niveau's. Anderen waarschuwden dat het doorgaan met het verhogen van de rente in stappen van 75 basispunten "het risico op instabiliteit of ontwrichting in het financiële systeem vergroot", aldus de notulen.

In recente toespraken hebben enkele functionarissen gesuggereerd dat een "pauze" in renteverhogingen begin volgend jaar gerechtvaardigd zou kunnen zijn. Een snelle afname van de inflatiedruk zou dit standpunt kunnen versterken.

Toch zeggen de functionarissen dat het nog steeds het plan is om de rente in 2023 verder te verhogen en deze vervolgens voor onbepaalde tijd hoog te houden om ervoor te zorgen dat de inflatie daalt, zo bleek uit de notulen.

De Ambtenaren zijn echter minder eensgezind over hoe hoog de rente zal moeten stijgen. Sommige willen stoppen bij circa 5 procent, terwijl anderen suggereren dat ze misschien hoger moeten gaan.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Update, Amerikaanse_economie, Rente_inflatie, Fed

De Aandeelhouder TV

november 25, 2022

Forfarmers, Philips, TomTom en Bayer | DeAandeelhouder Podcast Afl. 99

november 25, 2022

Twitter verrast in verder lege markt | 25 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 24, 2022

Koopkans bij JET

november 24, 2022

Beursupdate November – Wierda Vermogensbeheer

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

Columns

Nieuw
24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL

24 nov 09:52 Redactie

Terugkijken: Stel jouw vragen aan Nico!

24 nov 09:26 Bas Heijink

Gaat de olieprijs richting de $60?