Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: klein verlies in Amsterdam

Beursupdate: klein verlies in Amsterdam
21 nov 2022 om 11:20

De Amsterdamse beurs doet het maandag rustig aan, met een koersverlies van 0,2 procent voor de AEX bij een stand van 710,86 punten.

Veel macronieuws was er niet, maar uit Duitsland kwam een meevaller.

In september was er sprake van een daling van de producentenprijzen van 4,2 procent. Dat was de eerste daling sinds mei 2020. Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand nog wel met 34,5 procent op. Dit is echter duidelijk minder dan augustus en september, toen de stijging rond de 46 procent bedroeg.

De cijfers vandaag zijn volgens Ralph Solveen van Commerzbank vooral te danken aan lagere energieprijzen. En dit biedt hoop dat de consumentenprijzen ook vlot gaan pieken. Wel waarschuwt Solveen dat dit nog kan duren tot begin 2023.

De euro/dollar handelde maandag op 1,0237 en olie werd iets goedkoper.

CIO Mark Haefele van UBS denkt dat de olieprijzen weer gaan stijgen, door maatregelen van oliekartel OPEC. Die zullen voor een krappere markt zorgen en dus voor hogere prijzen, aldus Haefele. UBS denkt dat Brent zal herstellen naar een prijs van 110 dollar per vat in 2023.

Stijgers en dalers

In de AEX zijn het vooral de defensieve waarden die aan kop gaan. RELX en Unilever winnen ruim een procent. KPN volgt daar net achter.

Philips daalt een procent na nieuwe problemen met zijn beademingsapparatuur. ASML, NN, AkzoNobel en ArcelorMittal verliezen tot 2 procent en Just Eat Takeaway levert ruim 2 procent in.

In de Midkap stijgt Vopak 2 procent en Fugro zo’n anderhalf procent. PostNL en Air France-KLM verliezen anderhalf procent en Basic-Fit bijna 2 procent.

Smallcap Ebusco stijgt ruim 4 procent na een koopaanbeveling van Degroof Petercam. De bank vindt dat Ebusco een superieur product heeft dat de concurrentie wel 5 jaar zal kosten om te evenaren.

Vivoryon stijgt bijna 3,5 procent en Van Lanschot Kempen noteert zo’n 4 procent in de plus.

TomTom daalt anderhalf procent en Accsys bijna 2 procent. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.