Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op lager slot

Wall Street koerst af op lager slot
16 nov 2022 om 19:40

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag lager met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,8 procent tot 3.961,60 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 33.545,43 punten en de Nasdaq noteerde 1,3 procent lager op 11.207,13 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten daalden woensdag, na teleurstellende kwartaalcijfers van Target en geopolitieke zorgen na een raketinslag op Pools grondgebied.  De raket, die twee mensen doodde, is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een Oekraïens luchtverdedigingssysteem en niet afgevuurd door de Russen. Dat zorgde voor wat opluchting.

Het sentiment werd verder onderuit gehaald door het nieuws dat een Israëlische olietanker in de Golf van Oman is geraakt door een drone, vermoedelijk van Iraanse makelij. De schade zou volgens de rederij beperkt zijn. 

Amerikaanse aandelen zijn zes van de voorgaande acht handelsdag gestegen, nadat het beter dan verwachte inflatierapport en meevallende producentenprijzen de hoop versterkten dat de inflatie een hoogtepunt heeft bereikt, waardoor de Federal Reserve kan overwegen om de rente minder agressief te verhogen.

“De ’tamme’ Amerikaanse producentenprijzen ondersteunden de hoop dat de inflatiedruk afneemt en de obligatierente weer daalt”, zei Peel Hunt.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gestegen met 2,7 procent. De marktindex steeg van 199,9 tot 205,2.

De verkopen in de Amerikaanse detailhandel zijn in oktober op maandbasis met 1,3 procent gestegen, terwijl op jaarbasis sprake was van een toename van 8,3 procent.

De Amerikaanse importprijzen zijn in oktober op maandbasis met 0,2 procent gedaald, terwijl de exportprijzen daalden met 0,3 procent. Op jaarbasis lagen de importprijzen in oktober 4,2 procent hoger en de exportprijzen 6,9 procent.

De industriële productie in de Verenigde Staten is in oktober onverwacht gedaald met 0,1 procent, terwijl de Amerikaanse bedrijfsvoorraden op maandbasis stegen met 0,4 procent.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in november verder verslechterd. De index daalde van 38 tot 33.

De euro/dollar noteerde op 1,0364. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0393 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0348 op de borden. 

Olie noteerde woensdag tot 1,9 procent lager, nadat uit de meest recente cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en woningbouwdata, gevolgd door de     Philadelphia Fed index.

Bedrijfsnieuws

Target zag de winst halveren en stelde daarmee teleur. Het aandeel daalde 12,3 procent. Het bedrijf zag de trends in de laatste weken van het afgelopen kwwrtaal “aanzienlijk” verzwakken, omdat klanten minder uitgeven door de hoge inflatie, stijgende rente en economische onzekerheid, volgens CEO Brian Cornell. In de outlook werd Target ook voorzichtiger.

Sectorgenoot Lowe’s won 4,1 procent, nadat de winstverwachting werd verhoogd. De winst kelderde afgelopen kwartaal van 2 miljard naar 154 miljoen dollar, door hogere kosten en een afschrijving van ruim 2 miljard dollar op de Canadese activiteiten.

Diverse andere resultaten krijgen een zeer negatieve ontvangst.

Advance Auto Parts noteerde 16,5 procent lager. De winst viel tegen en de winstverwachting voor het jaar werd verlaagd.

Lulu’s Fashion Lounge verloor 14,0 procent. Ook dit bedrijf verlaagde de verwachtingen en wees op margedruk.

Carnival noteerde 13,5 procent lager. Het bedrijf herfinanciert obligaties die in 2024 moeten worden afbetaald met een plaatsing van leningen met een looptijd tot 2027 ter waarde van 1 miljard dollar.

Estee Lauder neemt Tom Ford over voor zo’n 2,8 miljard dollar. Het aandeel Estee Lauder daalde 1,0 procent.

Tot slot kondigde Micron Technology aan de productie van twee belangrijke chips met 20 procent te verlagen vanwege de verslechterde marktomstandigheden. Het aandeel daalde 7,5 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Dow Inc.
    * *
  • Lockheed Martin
    * *
  • Lowe’s Companies
    * *
  • Mastercard
    * *
  • Micron Technologies
    * *
  • Target Corp
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.