Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wat doet een recessie voor zilverinvesteringen?

Wat doet een recessie voor zilverinvesteringen?
3 nov 2022 om 08:24

Edelmetalen zoals zilver worden al lang beschouwd als een alternatief voor typische activa zoals aandelen en obligaties. In moeilijke tijden of als de economie te maken heeft met aanzienlijke inflatiedruk, is zilver kopen iets dat veel wordt gedaan door beleggers. Op deze manier kunnen ze hun risico's afdekken of defensiever beleggen. Beleggers geven om verschillende redenen de voorkeur aan zilver, maar velen beschouwen het als een belegging in onzekere tijden. De meeste mensen beschouwen zilver en andere edele metalen zoals goud als inflatiehedges. Investeren in zilver is een strategie om ervoor te zorgen dat je een activa hebt die niet kan worden opgeblazen door geldcreatie.

Is het een goede investering?

Beleggen in zilver is een goed idee. Zilver wordt veel gebruikt in de industrie en handel. Ongeveer de helft van al het zilver dat op de markt wordt gekocht en verkocht, wordt gebruikt voor commerciële doeleinden, variërend van tandheelkunde tot elektronica. Dit is nog steeds een kleine hoeveelheid in vergelijking met andere metalen, die vrijwel volledig worden gebruikt in de productie. Dit biedt beleggers een basis voor het beoordelen en voorspellen van de zilverprijs. Ze kunnen beslissingen nemen op basis van factoren zoals de vraag van de industrie en de toestand van de wereldeconomie.

Zilverprestaties tijdens recessie

Er zijn de afgelopen 50 jaar vier belangrijke recessies geweest en in drie daarvan heeft de zilverprijs goed gepresteerd. De zilverprijs stijgt vaak tijdens - of direct na - een recessie. Door stagflatie was het Britse BBP eind 1973 en begin 1974 negatief. Dit viel samen met een stijging van de zilverprijs. Zilver steeg met 15,2% in 1,5 jaar.  Begin jaren 80 zat het Verenigd Koninkrijk in een vijfkwart-daling. De grotere stijging is toe te schrijven aan Silver Thursday, hoewel het jaar daarop nog steeds een prijsstijging plaatsvond. In de vroege jaren 90 vond er een substantiële economische transformatie plaats, waaronder de Amerikaanse spaar- en kredietcrisis en de invoering door het VK van het wisselkoersmechanisme. Gedurende deze tijd daalde de prijs van zilver zelfs.

Een gevarieerd portfolio opbouwen

Een gevarieerd portfolio opbouwen is altijd een goed idee. Aandelen, obligaties, onroerend goed en edele metalen zijn allemaal voorbeelden. Het advies is om 10% tot 15% van je vermogen in edele metalen te beleggen. Wanneer de aandelenmarkt sterk is en de prijzen van edele metalen laag zijn, is dit het perfecte moment om te beleggen in zilver, goud, platina of palladium. Beleggers kunnen dan profiteren van een malaise.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!