AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie donderdag, 3 november 2022 08:24

Wat doet een recessie voor zilverinvesteringen?

Edelmetalen zoals zilver worden al lang beschouwd als een alternatief voor typische activa zoals aandelen en obligaties. In moeilijke tijden of als de economie te maken heeft met aanzienlijke inflatiedruk, is zilver kopen iets dat veel wordt gedaan door beleggers. Op deze manier kunnen ze hun risico's afdekken of defensiever beleggen. Beleggers geven om verschillende redenen de voorkeur aan zilver, maar velen beschouwen het als een belegging in onzekere tijden. De meeste mensen beschouwen zilver en andere edele metalen zoals goud als inflatiehedges. Investeren in zilver is een strategie om ervoor te zorgen dat je een activa hebt die niet kan worden opgeblazen door geldcreatie.

Is het een goede investering?

Beleggen in zilver is een goed idee. Zilver wordt veel gebruikt in de industrie en handel. Ongeveer de helft van al het zilver dat op de markt wordt gekocht en verkocht, wordt gebruikt voor commerciële doeleinden, variërend van tandheelkunde tot elektronica. Dit is nog steeds een kleine hoeveelheid in vergelijking met andere metalen, die vrijwel volledig worden gebruikt in de productie. Dit biedt beleggers een basis voor het beoordelen en voorspellen van de zilverprijs. Ze kunnen beslissingen nemen op basis van factoren zoals de vraag van de industrie en de toestand van de wereldeconomie.

Zilverprestaties tijdens recessie

Er zijn de afgelopen 50 jaar vier belangrijke recessies geweest en in drie daarvan heeft de zilverprijs goed gepresteerd. De zilverprijs stijgt vaak tijdens - of direct na - een recessie. Door stagflatie was het Britse BBP eind 1973 en begin 1974 negatief. Dit viel samen met een stijging van de zilverprijs. Zilver steeg met 15,2% in 1,5 jaar.  Begin jaren 80 zat het Verenigd Koninkrijk in een vijfkwart-daling. De grotere stijging is toe te schrijven aan Silver Thursday, hoewel het jaar daarop nog steeds een prijsstijging plaatsvond. In de vroege jaren 90 vond er een substantiële economische transformatie plaats, waaronder de Amerikaanse spaar- en kredietcrisis en de invoering door het VK van het wisselkoersmechanisme. Gedurende deze tijd daalde de prijs van zilver zelfs.

Een gevarieerd portfolio opbouwen

Een gevarieerd portfolio opbouwen is altijd een goed idee. Aandelen, obligaties, onroerend goed en edele metalen zijn allemaal voorbeelden. Het advies is om 10% tot 15% van je vermogen in edele metalen te beleggen. Wanneer de aandelenmarkt sterk is en de prijzen van edele metalen laag zijn, is dit het perfecte moment om te beleggen in zilver, goud, platina of palladium. Beleggers kunnen dan profiteren van een malaise.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2022

Onrust in China | 28 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 25, 2022

Index bullen op dreef – 25nov22

november 25, 2022

Zuid Koreaanse exporten als winstindicator en voorspeller van de beurs. Hoe dan?

november 25, 2022

Forfarmers, Philips, TomTom en Bayer | DeAandeelhouder Podcast Afl. 99

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

Columns

Nieuw
24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL

24 nov 09:52 Redactie

Terugkijken: Stel jouw vragen aan Nico!

24 nov 09:26 Bas Heijink

Gaat de olieprijs richting de $60?