Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op lager slot

Wall Street koerst af op lager slot
31 okt 2022 om 18:54

De Amerikaanse beurzen noteerden maandag lager met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,6 procent tot 3.876,51 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 32.765,79 punten en de Nasdaq noteerde 0,9 procent lager op 11.001,35 punten.
    
De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden maandag lager aan het begin van een nieuwe drukke week met onder meer een tsunami aan bedrijfscijfers, het rentebesluit van de Federal Reserve en het Amerikaans banenrapport.

De Dow sloot de vrijdagsessie sinds het begin van de maand 14,4 procent hoger af, waarmee de index lijkt af te stevenen op zijn beste maand sinds januari 1976 en de beste oktober ooit.

“Vorige week waren er genoeg redenen voor aandelen om onderuit te gaan: reuzen als Alphabet en Meta Platforms stelden teleur en daalden met dubbele cijfers, de PCE-inflatie, een voorkeursmaatstaf voor inflatie van de Fed, kwam uit op 5,15 procent, tegen 4,89 procent in augustus en China stelde verdere lockdowns in”, zei marktanalist Tom Lee van Fundsstrat.

“Toch is de S&P 500 erin geslaagd om op weekbasis 4 procent te stijgen, waardoor de totale winst in twee weken uitkwam op 12 procent. De meest interessante conclusie is naar onze mening dat de consensus, ondanks de marktwinsten, nog negatiever is geworden”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de economische activiteit in de regio Chicago in oktober iets harder is gekrompen dan een maand eerder. De index daalde van 45,7 in september naar 45,2 in oktober.

De euro/dollar noteerde op 0,9878. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 0,9907 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 0,9963 op de borden. 

Olie noteerde maandag tot 2,7 procent lager.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een drietal publicaties geagendeerd: een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie over oktober en het aantal openstaande vacatures in de VS in september.    

Bedrijfsnieuws

Maandag nabeurs publiceert halfgeleiderbedrijf NXP de resultaten. Dinsdag volgen techbedrijven Uber en AMD, en farmaciebedrijven Eli Lilly en Pfizer.

Teleurstellende cijfers van giganten als Alphabet, Amazon en Meta Platforms zorgden vorige week voor druk, hoewel de Nasdaq Composite na een herstel op vrijdag op weekbasis toch hoger eindigde. Google-moederbedrijf, Alphabet, noteerde maandag 1,5 procent lager, Amazon verloor 1,4 procent, terwijl Meta Platforms 6,2 procent lager noteerde.

Emerson Electric verkoopt een meerderheidsbelang in zijn klimaattechnologiebedrijf aan Blackstone voor een waardering van 14 miljard dollar. Blackstone zou een belang van 55 procent krijgen. Het aandeel daalde 0,2 procent. Sinds het begin van de maand steeg het al bijna twintig procent. Blackstone verloor 1,5 procent.

Staalbedrijven in de Verenigde Staten kampen met de laagste staalprijzen in twee jaar tijd. De winst daalt hierdoor, maar op termijn zal dit ook weer in de kosten zichtbaar worden.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • BE20
    * *
  • Deutsche Post
    * *
  • FR40
    * *
  • PORT20
    * *
  • Siemens
    * *
  • Stellantis
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.