AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 28 oktober 2022 22:08

Apple en Intel helpen Wall Street stevig in het zadel

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Amazon.com, Apple Inc., Chevron, Dow Inc., Exxon Mobil, Twitter, Twitter Inc.,

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag flink hoger geëindigd. De S&P 500 won 2,5 procent op 3.901,06 punten, de Dow Jones index steeg 2,6 procent op 32.861,80 punten en de Nasdaq sloot 2,9 procent in de plus bij een stand van 11.102,45 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets noemde het "ietwat verrassend" dat de teleurstelling over de cijfers van Amazon en Apple donderdagavond vandaag geen negatief effect had op Wall Street.

Apple is volgens analist Dan Ives van Wedbush "het enige lichtpuntje" in wat een vreselijke week was voor big tech. 

Toch behaalden de drie grote indexen mooie weekwinsten. En de Dow is bezig aan zijn sterkste oktobermaand ooit, volgens marktkenners.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse kernprijzen in september net zo hard zijn gestegen als een maand eerder. De PCE kernprijsindex steeg met 0,5 procent op maandbasis. Op jaarbasis bedroeg de kerninflatie 5,1 procent, een stijging ten opzichte van de 4,9 procent in augustus. Er was een stijging tot 5,2 procent verwacht.

Tevens werd bekend dat de inkomens van Amerikanen in september op maandbasis met 0,4 procent zijn gestegen, terwijl de uitgaven met 0,6 procent toenamen. Dat was beter dan verwacht.

Volgens Brad Conger van Hirtle, Callaghan & Co verandert er met de inflatiedata weinig aan de verwachting dat de Federal Reserve mogelijk spoedig op de pauzeknop drukt.

De FedWatch Tool van CME geeft nu aan dat de markt in meerderheid verwacht dat de rente in december met 50 basispunten wordt verhoogd. Volgende week zal de Fed de rente vermoedelijk met 75 punten verhogen.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdagavond op 4,01 procent.

Verder is het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in oktober iets harder gestegen, terwijl de aanstaande huizenverkopen in september met ruim 10 procent zijn gedaald en op jaarbasis met 31 procent.

Hewson noemt de huizenverkopen zorgwekkend. "Het onderstreept hoeveel schade de hoge rentes de Amerikaanse woningmarkt toebrengen", aldus de marktanalist.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 0,9965. WTI-olie werd ruim een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Amazon sloot 6,5 procent lager, nadat de e-commercereus donderdag laat met een teleurstellende outlook kwam. Voor het vierde kwartaal rekent Amazon op een operationele winst van 0 tot 4,0 miljard dollar en een omzet van 140 tot 148 miljard dollar. De markt rekende op een operationele winst van 5 miljard dollar in het vierde kwartaal en een omzet van 155,1 miljard dollar.

Apple heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten behaald, waarbij de verkoop van iPhones toenam, maar niet zoveel als verwacht. De techreus gaf geen outlook af maar analisten houden vertrouwen in het bedrijf. Het aandeel steeg bijna 8 procent.

Intel won meer dan 10 procent, nadat de winst afgelopen kwartaal hoger uitkwam dan verwacht. De outlook werd wel verlaagd en de chipreus gaat flink kosten besparen nu de macro-economische tegenwind aanhoudt.

Chevron sloot een procent hoger. De energiereus presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Chevron boekte een nettowinst van 11,2 miljard dollar, ofwel 5,78 dollar per aandeel, in vergelijking met 6,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg met 49 procent tot 66,6 miljard dollar.

Sectorgenoot Exxon Mobil won bijna 3 procent. Exxon Mobil boekte in het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet en presteerde ook beter dan verwacht. Exxon Mobil realiseerde een nettowinst van 19,7 miljard dollar, in vergelijking met 17,9 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Op gecorrigeerde basis bedroeg de winst per aandeel 4,45 dollar. Dat was 4,14 dollar een jaar eerder.

Colgate-Palmolive heeft de omzetverwachting voor dit jaar aangescherpt, nadat in het afgelopen kwartaal een iets hogere omzet werd geboekt, terwijl de nettowinst flink steeg. Het aandeel won bijna 2 procent.

Elon Musk heeft de overname van Twitter afgerond. CEO Parag Agrawal en CFO Ned Segal zijn naar verluidt al ontslagen. Zij moesten direct na hun ontslag het hoofdkantoor van Twitter verlaten. En Musk zou van plan zijn om een grootschalige reorganisatie door te voeren, waardoor nog veel meer personeelsleden het bedrijf zullen moeten verlaten. Het aandeel Twitter verdwijnt vandaag van de beurs.


De koers van het aandeel Amazon.com noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Apple Inc. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Chevron noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Exxon Mobil noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Twitter noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Twitter Inc. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

februari 6, 2023

Flink opwaarts potentieel voor euro/dollar

februari 6, 2023

AKZO Koopkans bij wit – 06feb23

februari 6, 2023

Edwin Wierda over Shell, ING, Meta, de beurs & inflatie

februari 6, 2023

Gaat de zilverprijs weer stijgen?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:28

  Rising wedge voor AEX index?

 • 08:40

  Beurzen beginnen lager aan nieuwe week

 • 14:38

  Aandeel Apple: groeimotor valt stil

 • 08:00

  Big Tech: Big Miss

 • 17:02

  LYNX Beursflash | Aandeel Meta: Zuckerberg zet in op kostenefficiëntie

 • 08:16

  Knalgroene beurzen na Fed-meeting + cijferregen

 • 10:33

  ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

 • 08:09

  Fed zet inflatiestrijd door, renteverhoging van 0,25% verwacht

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
06 feb 16:28 Redactie

Dubbele indicatie nieuwe bull market

03 feb 11:25 Albert Jellema

Help! Ik wil rente op mijn spaargeld!

02 feb 10:42 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg