Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse kerninflatie in september stabiel

Amerikaanse kerninflatie in september stabiel
28 okt 2022 om 14:40

De Amerikaanse kernprijzen zijn in september net zo hard gestegen als een maand eerder. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

De PCE kernprijsindex steeg met 0,5 procent op maandbasis. Een maand eerder was er, na een neerwaartse bijstelling, ook sprake van een stijging met 0,5 procent. De verwachting van economen lag voor september eveneens op een toename van de index met 0,5 procent.

Op jaarbasis bedroeg de kerninflatie 5,1 procent, een stijging ten opzichte van de 4,9 procent in augustus. Economen hadden voor september op 5,2 procent gerekend.

De Federal Reserve beschouwt de kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid.

De reguliere PCE inflatie bedroeg 6,2 procent op jaarbasis in september. Dat was een maand eerder ook al 6,2 procent.

De inkomens van Amerikanen stegen op maandbasis met 0,4 procent tegen een opwaarts bijgestelde stijging van 0,4 een maand eerder. De verwachting van economen lag op een stijging met 0,3 procent.

De consumentenbestedingen stegen met 0,6 procent in september na een stijging van eveneens 0,6 procent in september. Hiervoor was een toename van 0,4 procent voorzien.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.