Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: ECB verhoogt rente met 75 basispunten

Update: ECB verhoogt rente met 75 basispunten
27 okt 2022 om 14:29

De Europese Centrale Bank heeft de rente donderdag, zoals verwacht, met 75 basispunten verhoogd. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

Door de verhoging met 75 basispunten worden de basisherfinancieringstransacties en de rentetarieven voor de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit verhoogd worden tot respectievelijk 2,00, 2,25 en 1,50 procent, met ingang van 2 november 2022.

In juli verhoogde de centrale bank de rente voor het eerst in 11 jaar, toen met 50 basispunten. Begin september volgde een verhoging met 75 basispunten.

Om 14:45 uur geeft voorzitter Christine Lagarde een toelichting. De ECB liet al weten dat er meer renteverhogingen aankomen.

“De inflatie is nog steeds veel te hoog en zal voor langere tijd boven de doelstelling blijven”, aldus de ECB.

Geen verrassing

Volgens Carsten Brzeski van ING was een verhoging met opnieuw 75 punten ook “een uitgemaakte zaak” en dus zal de focus vanmiddag vooral liggen op kwesties waar de ECB nog niet uit is.

De econoom wijst onder meer op de overliquiditeit, oftewel er zit meer geld, of liquiditeit, in het totale bankstelsel dan strikt noodzakelijk is. Maar Brzeski wijst ook op kwantitatieve verkrapping en de terminal rate: het renteniveau waarop de ECB stopt met verhogen.

“Het economische plaatje is sinds september nauwelijks veranderd. De vertrouwensindicatoren zijn verder gedaald, terwijl harde data wijzen op een zeer lichte krimp van de economie van de eurozone in het derde kwartaal. De groeiprognoses van de ECB voor september, die er zes weken geleden al erg optimistisch uitzagen, zijn zelfs nog minder waarschijnlijk geworden”, aldus Brzeski.

Aanpassingen

De ECB heeft vanwege “de onverwachte en buitengewone toename van de inflatie” besloten de rentetarieven op TLTRO-III vanaf 23 november 2022 aan te passen en de banken extra vrijwillige vervroegde terugbetalingsdata aan te bieden.

De euro/dollar noteert rond het rentebesluit op 1,0032. Kort daarna was dit 1,0006. De Duitse tienjaarsrente blijft nagenoeg stabiel op 2,13 procent en de Italiaanse variant stijgt licht naar 4,34 procent.

Update: om meer informatie toe te voegen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ING Groep

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.