Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Heineken profiteert van herstel in Azie

Beursblik: Heineken profiteert van herstel in Azie
25 okt 2022 om 13:47

Heineken heeft in het derde kwartaal de bierverkoop vermoedelijk flink zien stijgen, vooral door een post-coronaherstel in Azië. Dit blijkt uit de verwachtingen van analisten in aanloop naar de cijfers van de brouwer op woensdagochtend.

De analisten die bijdroegen aan de analistenconsensus zien de biervolumes op jaarbasis stijgen van 60,2 miljoen naar 68,3 miljoen hectoliter. Autonoom gaat het dan om een stijging van 12,0 procent.

In Azië stegen de volumes naar verwachting met 69,5 procent. Vorig jaar in het derde kwartaal daalden de volumes hier juist met meer dan 37 procent vanwege alle coronarestricties.  

De Vietnamese bierproductie lag in september 29 procent hoger dan drie jaar eerder en in het hele derde kwartaal 25 procent, tegen 20 procent in het tweede kwartaal en nul in het eerste. Het scherpe productieherstel is te danken aan het loslaten van de coronamaatregelen sinds medio januari, aldus Credit Suisse.

Vergeleken met een jaar eerder kan de autonome volumegroei in Azië uitkomen op 86 procent, waar Credit Suisse nog een stuk optimistischer is dan de consensus. “Maar dit kan nog wel eens te voorzichtig blijken”, aldus de bank.

Europa en de Amerika’s waren vermoedelijk goed voor plussen van 6,0 en 6,3 procent en Afrika en Oost-Europa voor 3,5 procent groei.

De totale volumes van de brouwer stegen volgens de consensus tot 77,5 miljoen hectoliter.

De geconsolideerde omzet kan volgens de consensus uitkomen op krap 7,9 miljard euro, goed voor een autonome groei van 22,6 procent. Vooral in Azië steeg de omzet vermoedelijk fors met 75 procent.

Outlook

Dit jaar denkt Heineken zelf een stabiele tot bescheiden hogere marge ten opzichte van een jaar eerder te kunnen realiseren.

Heineken verwacht wel aanzienlijke inflatiedruk in de tweede helft van het jaar en in 2023. Als gevolg paste de brouwer bij de halfjaarcijfers al de verwachtingen voor volgend jaar aan.

Aanvankelijk mikte Heineken voor 2023 op een operationele marge van 17,0 procent. Dit doel liet de brouwer varen en zei enkel nog op autonome basis een operationele winstgroei te behalen in de bandbreedte van 5 tot 10 procent.

Voor 2022 rekent de analistenconsensus op een groei van de biervolumes met 8,4 procent autonoom.

Het aandeel Heineken noteert dinsdagmiddag 1,5 procent hoger op 88,46 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.