Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures voorspellen vlakke opening Wall Street

Futures voorspellen vlakke opening Wall Street
24 okt 2022 om 12:25

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een vlakke opening tegemoet. Rond lunchtijd noteren de futures op de S&P 500 rond de slotstand van vrijdag.

Toen sloten de indexen in New York nog met mooie plussen en putten beleggers hoop uit de woorden van Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve Bank in San Francisco, die vindt dat de Amerikaanse centrale bank het tempo van de renteverhogingen moet gaan vertragen.

Dat optimisme wordt vooralsnog niet over het weekend heen getild. De markten zijn volatiel, ziet ook CIO Mark Haefele van UBS. “Verbeteringen op het vlak van inflatie, de arbeidsmarkt, economische veerkracht en genuanceerde uitspraken van de Fed kunnen voor een marktherstel zorgen.”

Deze week gaat ook het kwartaalcijferseizoen verder, met onder meer Coca-Cola, General Electric, Alphabet, Texas Instruments, Boeing, Meta, Caterpillar, Amazon, Intel, Apple, Exxon Mobil en Chevron die de boeken openen in de VS.

Op macro-economisch vlak is er maandag aandacht voor de Chicago Fed index en de samengestelde inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie en dienstensector in de maand oktober.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteert maandag op 4,196 procent en de euro/dollar handelt op 0,9814. WTI-olie is bijna 2 procent goedkoper per vat en kost 83,44 dollar.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse noteringen van Alibaba en JD.com noteren voorbeurs 10 tot 15 procent in het rood. Techaandelen gingen maandag op de beurs van Hongkong al hard onderuit. De Chinese president Xi Jinping kreeg zondag een derde termijn en beleggers vrezen dat de strenge regelgeving voor onder meer techbedrijven wordt voortgezet. Ook zijn er twijfels over de groeicijfers die China met een week vertraging publiceerde.

Baidu en Nio leverden in de voorbeurshandel ook meer dan 10 procent in.

“Hoewel de Chinese politiek lange tijd ondoorzichtig is geweest, draagt deze sterke consolidatie van de macht bij aan het onbehagen van beleggers. De waarderingen van aandelen, die al dicht bij een dieptepunt van 10 jaar staan, zullen waarschijnlijk onder meer druk komen te staan als internationale beleggers een hogere risicopremie eisen”, zei CIO Haefele van UBS.

Tesla heeft de prijzen voor het instapmodel van zijn Model 3 en Model Y auto’s met 9 procent verlaagd, na eerdere prijsverhogingen, omdat de kosten zijn gedaald, terwijl de vraag dreigt af te nemen in de grootste automarkt ter wereld. Dit meldde persbureau Reuters maandag. Het aandeel verliest in de voorbeurshandel 3 procent terrein.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot vrijdag 2,4 procent hoger op 3.752,75 punten, de Dow Jones index won 2,5 procent op 31.082,56 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent hoger op 10.859,72 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.