AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 20 oktober 2022 19:30

Wall Street verliest stoom

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Alphabet (Google), Altria, Dow Inc., IBM (International Business Machines), Philip Morris, Tesla Inc.,

De Amerikaanse beurzen noteren donderdag lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 verliest 0,4 procent op 3.681,07 punten, de Dow Jones index daalt fractioneel op 30.409,83 punten en de Nasdaq staat 0,2 procent in de min bij een stand van 10.661,39 punten.
 
De opleving van de aandelenkoersen aan het begin van de week dooft uit, ziet Jim Reid van Deutsche Bank, nu de aandacht terugkeert bij de hoge obligatierentes en het tempo waarin de centrale banken de beleidsrente verhogen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert donderdagavond op 4,20 procent.

Verder laten de opmerkingen van Neel Kashkari, de voorzitter van de Minneapolis Fed, geen twijfel bestaan over de agressiviteit waarmee de Fed de rente zal blijven verhogen, meent Michael Hewson, marktanalist bij CMC Markets.

"Alle grote centrale banken nemen de komende week rentebesluiten dus het is niet verrassend, maar het sentiment werd ook niet geholpen door nieuwe tegenvallende inflatiecijfers uit het VK en Canada over september. Dit droeg bij aan het gevoel dat de cyclus van renteverhogingen langer doorgaat", aldus Reid.

De bedrijfsresultaten uit Amerika blijven nog goed overeind in de inflatiestorm, maar veel zal afhangen van Apple, Alphabet en Amazon, die volgende week met resultaten naar buiten komen, zei Russ Mould van AJ Bell.

Volgens Nicholas Colas van DataTrek zijn de meevallende bedrijfsresultaten misschien toch niet zulk goed nieuws, omdat de obligatierentes hierdoor verder stijgen. Zolang de resultaten redelijk zijn zal de druk op de lonen niet afnemen, denkt hij, en blijft de inflatiedruk dus hoog en ook de noodzaak om de rente te verhogen.

Twee economische cijfers wezen donderdag voorbeurs ook niet op een verslechtering van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De Philadelphia Fed index verbeterde naar -8,7 in oktober van -9,9 in september, wat minder sterk was dan de daling naar -5,0 waar economen op rekenden. Opvallend was dat de werkgelegenheidsindex sterk verbeterde van 12,0 naar 28,5.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 12.000 tot 214.000. Dit wekelijkse cijfer wees ook niet op een lagere loondruk die de inflatie kan inperken.

Verder bleken de bestaande woningverkopen gedaald in september, net als de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie. De Leading Economic Index daalde met 0,4 procent en kwam uit op 115,9, na een pas op de plaats in augustus.

"De leidende indicatoren in de VS daalden opnieuw in september en de aanhoudende neerwaartse trend in de afgelopen maanden suggereert een recessie voor het jaareinde", zei Ataman Ozyildirim van The Conference Board in een toelichting. 

WTI-olie kost donderdag 85 dollar en is daarmee een half procent duurder dan woensdag. De euro/dollar handelt op 0,9800.

Bedrijfsnieuws

Tesla bleef in het derde kwartaal, zoals verwacht, net onder de recordwinst van 3,3 miljard dollar uit het eerste kwartaal. De omzet steeg hard, maar wel iets minder hard dan verwacht. Tesla wil jaarlijks gemiddeld 50 procent meer auto's afleveren, maar analisten twijfelen of dat dit jaar wel haalbaar is. Tesla verliest 6 procent.

IBM is het afgelopen kwartaal in de rode cijfers gedoken, maar overtrof toch de verwachtingen. IBM voorziet voor het hele boekjaar een groei van de omzet die de eerdere prognose van een groei van 5 tot 10 procent tegen constante wisselkoersen overtreft. IBM stijgt 4 procent.

ManpowerGroup boekte 7 procent minder omzet, door wisselkoerseffecten, waardoor de Franse inkomsten lager uitvielen. De winst steeg van 98 miljoen naar 111 miljoen dollar, binnen de afgegeven bandbreedte van het bedrijf. Het aandeel stijgt 3,5 procent.

AT&T meldde een omzetdaling van 4 procent, door de afsplitsing van U.S. Video, en dit was net iets beter dan de analistenconsensus. Het aandeel wint 7 procent.
 
Alcoa  stijgt 5 procent, ondanks dat het aluminiumbedrijf woensdag nabeurs een verrassend kwartaalverlies meldde.

PPG heeft het afgelopen kwartaal een lagere winst geboekt door een afnemende vraag in Europa en doordat een aantal coronamaatregelen in China werden hervat, zoals PPG eerder al waarschuwde. PPG daalt 4 procent.

Philip Morris meldde een winstdaling, door valuta-effecten, terwijl de omzet hoger dan verwacht uitviel. Er werden 162 miljard sigaretten verkocht en de winst zakte van 2,4 miljard naar 2,1 miljard dollar. Het bedrijf biedt inmiddels 2,7 miljard dollar op de Amerikaanse rechten op e-sigaretten, die nu eigendom zijn van Altria Group. Philip Morris verliest 1,5 procent, net als Altria.


De koers van het aandeel Alphabet (Google) noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel IBM (International Business Machines) noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Tesla Inc. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

februari 7, 2023

Aandelen Apple: Cijfers vallen tegen, maar wat nu?

februari 7, 2023

Baidu start chatbot ERNIE| 7 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 6, 2023

Flink opwaarts potentieel voor euro/dollar

februari 6, 2023

AKZO Koopkans bij wit – 06feb23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:24

  Alle ogen gericht op Jerome Powell

 • 11:28

  Rising wedge voor AEX index?

 • 08:40

  Beurzen beginnen lager aan nieuwe week

 • 14:38

  Aandeel Apple: groeimotor valt stil

 • 08:00

  Big Tech: Big Miss

 • 17:02

  LYNX Beursflash | Aandeel Meta: Zuckerberg zet in op kostenefficiëntie

 • 08:16

  Knalgroene beurzen na Fed-meeting + cijferregen

 • 10:33

  ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

 • 08:09

  Fed zet inflatiestrijd door, renteverhoging van 0,25% verwacht

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
07 feb 09:39 Bas Heijink

Einde van de AEX rally?

06 feb 16:28 Redactie

Dubbele indicatie nieuwe bull market

03 feb 11:25 Albert Jellema

Help! Ik wil rente op mijn spaargeld!