Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures voorspellen hogere opening Wall Street

Futures voorspellen hogere opening Wall Street
17 okt 2022 om 12:28

Wall Street beweegt maandag richting herstel. Rond het middaguur noteren de futures op de S&P 500 tot een procent in het groen.

Vrijdag gingen de aandelenmarkten in New York nog met stevige verliezen het weekend in, na een turbulente week die in het teken stond van tegenvallende inflatiecijfers die de Federal Reserve er vermoedelijk toe zullen bewegen de rentes in een stevig tempo te blijven verhogen.

“De torenhoge inflatie, zwakke economische groei en geopolitieke onzekerheid zijn enkele van de factoren waar beleggers zich mee bezig houden”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.
 
Uit een nieuwe enquête onder economen die de Wall Street Journal uitvoerde, bleek dit weekend dat de kans op een recessie in de Verenigde Staten in de komende 12 maanden nu wordt ingeschat op 63 procent. Dat was in juli 49 procent. Het is voor het eerst sinds juli 2020 dat de economen die de enquête invulden de kans op een recessie inschatten op meer dan 50 procent.

Bijna 59 procent van de ondervraagden denkt nu dat de Fed de rentes te ver zal verhogen en daardoor onnodige economische tegenwind zal veroorzaken. Dat was in juli zo’n 46 procent.

De verwachtingen voor 2023 zijn ook somberder, aldus de Wall Street Journal. Economen rekenen erop dat het Amerikaanse bruto binnenlands product in de eerste twee kwartalen van volgend jaar zal krimpen, waar men in juli nog groei voorspelde.

Volgens Aslam van AvaTrade hebben de markten verder aandacht voor het cijferseizoen. “Belangrijk is in hoeverre de outlooks van bedrijven neerwaarts worden bijgesteld”, aldus de marktkenner.

Bank of America opent vanmiddag de boeken, terwijl Goldman Sachs dat morgen doet. Voor het weekend was het al de beurt aan JPMorgan, Morgan Stanley, Citigroup en Wells Fargo.

“JPMorgan en Wells Fargo waren solide, maar Morgan Stanley stelde teleur”, oordeelt Aslam.
 
Verder komen belangrijke namen als Netflix, Tesla en IBM deze week met kwartaalcijfers.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig en staat voorbeurs alleen de Empire State index geagendeerd.

De euro/dollar handelt rond lunchtijd op 0,9753. WTI-olie kost maandag 85,67 dollar per vat en is daarmee fractioneel duurder dan voor het weekend.
 
Bedrijfsnieuws

Goldman Sachs is van plan om de investeringsbank en de handelstak te combineren in één divisie. Dit meldde The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen. Daarnaast worden de vermogensbeheeractiviteiten gebundeld met onder meer de consumententak activiteiten. Uiteindelijk moet de reorganisatie ervoor zorgen dat er drie divisies overblijven. Het aandeel noteert voorbeurs een half procent in het groen.

Mediatycoon Rupert Murdoch overweegt om Fox Corp. en News Corp weer samen te voegen, zo’n tien jaar nadat de twee mediabedrijven werden opgesplitst. Dit meldde de Wall Street Journal, dat onderdeel is van News Corp, dit weekend op basis van ingewijden. News Corp steeg vrijdag nabeurs 6 procent. Maandag vindt nog geen handel plaats.

Elon Musk krijgt het na een overname van Twitter alleen voor het zeggen binnen het bedrijf. Dit schreef techwebsite The Information vrijdag op basis van ingeziene documenten. Uit een aandeelhoudersovereenkomst opgesteld door advocaten van Musk blijkt dat de CEO van Tesla de volledige autoriteit behoudt over belangrijke beslissingen. Zo kan Musk eigenhandig beslissen of Twitter moet worden verkocht of bijvoorbeeld opnieuw naar de beurs gaat, aldus The Information. Twitter stijgt licht in de voorbeurshandel.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag flink lager geëindigd. De S&P 500 daalde 2,4 procent op 3.583,07 punten, de Dow Jones index verloor 1,3 procent op 29.634,83 punten en de Nasdaq sloot 3,1 procent in de min bij een stand van 10.321,39 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Citigroup
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Goldman Sachs
    * *
  • IBM (International Business Machines)
    * *
  • Morgan Stanley
    * *
  • Tesla Inc.
    * *
  • Twitter
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.