Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: BAM en Fastned in de kijker op licht hoger Damrak

Beursupdate: BAM en Fastned in de kijker op licht hoger Damrak
17 okt 2022 om 10:51

De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent op 631,82 punten.

“Beleggers blijven sceptisch”, zo stelde analist Salah Bouhmidi van IG Nederland. “Het verslagseizoen, dat nu is begonnen, zal laten zien in hoeverre renteverhogingen, inflatie en dalende consumentenbestedingen de bedrijfsresultaten hebben beïnvloed. In Europa komen daar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne nog bij. De kans op teleurstelling is vrij groot”, waarschuwt Bouhmidi.

De analist verwacht tijdens de volgende twee Fed-vergaderingen op 2 november en 14 december dat de rente “vrijwel zeker” wordt verhoogd. “De inflatie is de laatste tijd licht gedaald, maar minder dan gehoopt. De ommekeer lijkt echter nog niet bereikt”, aldus de analist.

De negatieve factoren zijn volgens sommige deskundigen grotendeels ingeprijsd, zo merkte Bouhmidi nog op. “Maar de neerwaartse trends zijn momenteel nog vrij dominant.”

Beleggers worden volgens ING momenteel heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. “De hoop dat de inflatie gepiekt heeft en daarmee een einde komt aan het snel dichtdraaien van de geldkraan en de vrees dat de economische groei sterk zal terugvallen, een recessie onvermijdelijk is en de winsten van bedrijven zullen dalen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Tel daar de politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk bij op en je hebt de achtbaan waarin de financiële markten zich momenteel bevinden.”

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 0,9730.

De olieprijzen daalden licht. Vrijdag daalde de WTI-future nog met bijna vier procent en op weekbasis werd olie zelfs bijna 8 procent goedkoper op 85,61 dollar per vat. Dit was het grootste weekverlies in ongeveer twee maanden. Oplopende mondiale recessievrees leek de voornaamste reden voor de daling.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Prosus 1,2 procent. De investeerder verkocht zijn belang in de Russische online marktplaats Avito aan het Russische Radio Reklama Vologda voor 2,5 miljard euro. NN Group steeg met 1,4 procent. Ahold Delhaize verloor 1,2 procent en UMG 1,1 procent.

In de AMX won OCI 2,4 procent. Flowtraders verloor juist 2,4 procent.

In de AScX won Fastned maar liefst 9,3 procent op 33,04 euro nadat Schroders Capital 75 miljoen euro in het bedrijf investeerde. Er werden 2.032.520 nieuwe certificaten van aandelen uitgegeven tegen 36,90 euro per stuk. ING sprak van een nieuwe mijlpaal voor het snellaadbedrijf.

Bouwer BAM verloor daarentegen 15,5 procent. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar onregelmatigheden bij diverse, al afgeronde, projecten van BAM International.

De aankondiging door B&S Group dat Kitty Koelemeijer opstapt als lid van de raad van commissarissen als de voorzitter wordt ontslagen, is slecht nieuws voor B&S Group volgens ING. Het aandeel B&S wint 2,0 procent. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.