Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Xi houdt vast aan economische doelen – media

Xi houdt vast aan economische doelen – media
16 okt 2022 om 11:43

Economische ontwikkeling blijft de “topprioriteit” voor de Chinese Communistische Partij. Dit meldden persbureau Bloomberg, de Wall Street Journal en andere media zondag op basis van een toespraak van de Chinese president Xi Jinping tijdens de opening van het vijfjaarlijkse partijcongres.

Xi herhaalde zijn belofte van een nieuw tijdperk van ‘gemeenschappelijke welvaart’, waarin de partij meer controle uitoefent over particulier kapitaal en China’s rijkdom gelijkmatiger verdeelt. Beijing scherpte de afgelopen jaren de regelgeving tegen Chinese techreuzen en particuliere bedrijven flink aan.

De Chinese leider sprak over een ‘modernisering in Chinese stijl’, waarmee de economische zelfredzaamheid van China verzekerd wordt en wees op de inspanningen om zelf hoogwaardige technologieën te ontwikkelen die in de strategische behoeften van het land kunnen voorzien.

De president herhaalde ook dat de Chinese groei vooral gedreven moet worden door de binnenlandse vraag en vindt dat de veerkracht en veiligheid van aanvoerketens moet worden verbeterd.

Xi, die vermoedelijk een derde ambtstermijn krijgt tijdens het partijcongres, hield zondag ook vast aan het doel van een bbp-verdubbeling in China tegen 2035.

Tegelijkertijd waarschuwde de president voor de veiligheidsrisico’s waar China mee kampt terwijl het zijn ambities najaagt. China wil herenigen met Taiwan en Xi zei dat op een vreedzame manier te willen doen, maar geweld indien nodig niet te schuwen. De Verenigde Staten beloofden eerder al militair ingrijpen als China Taiwan bedreigt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.