Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: Britse pond voorlopig niet uit gevarenzone

Valuta: Britse pond voorlopig niet uit gevarenzone
16 okt 2022 om 11:05

Het Britse pond “heeft weer alle hoeken van de trading rooms gezien deze week, met een trading range van zo’n 3 procent in twee dagen tijd”, volgens valutaspecialist Joost Derks van iBanFirst.

“Voor een valuta als het pond zijn dat nog steeds forse koersbewegingen, al staat dit nog in de schaduw van wat er op 23 en 26 september, net na de bekendmaking van het inmiddels beruchte mini-budget door de nieuwe Britse regering”, aldus Derks.

Vrijdag werd bekend dat de Britse minister van financiën Kwasi Kwarteng is ontslagen, terwijl premier Liz Truss noodgedwongen haar zwaar bekritiseerde belastingplannen gaat aanpassen.

“Onkunde van een dergelijke regering heeft enorme financiële schade tot gevolg. Ik vind het ongekend dat dit in een land als het VK, waar de financiële markten toch het meest ontwikkeld zijn een dergelijke grove inschattingsfout gemaakt wordt”, aldus Derks.

De valutaspecialist vindt het bijzonder dat bij de Britse overheid en de belangrijkste instanties, zoals de Bank of England, “de neuzen niet dezelfde kant op staan.”

De financiële markten kiezen de kant van de Bank of England en daardoor heeft de regering van Truss moeten buigen.

“Maar de aangerichte schade, met name in de vorm van vertrouwen, ebt nog wel even na en dus verwacht ik dat het pond voorlopig nog niet uit de gevarenzone is”, aldus Derks.

“Met een dergelijke onzekerheid zie ik een koersrange van 0,8610 tot 0,8900 de komende week, waarbij het risico aan de bovenkant ligt en verzwakking van het pond op de loer ligt”, volgens de marktkenner.

Ondertussen is het “king dollar” die comfortabel in het zadel zit, ziet Derks, die verwacht dat de greenback uiteindelijk zal profiteren van de onzekerheden in de markt.

Derks verwacht dat zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank de rentes bij hun komende besluiten met 75 basispunten zullen verhogen.

“Ondanks dat de renteverschillen tussen de dollar en de euro hiermee niet verder oplopen, heeft de euro moeite om het verloren terrein terug te winnen op de dollar. Energiecrisis en de Oekraïne- oorlog zijn hier zoals bekend debet aan en de dollar is de lachende derde”, aldus Derks.

Volgens de valutaspecialist van iBanFirst wordt ieder herstel van de euro-dollar koers richting 0,99 “gebruikt om dollars aan te kopen en pariteit lijkt daarmee even uit zicht momenteel. Een zwakke Duitse en Europese ZEW op dinsdag, kan een nieuwe test triggeren richting 0,9630”, aldus Derks.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.