AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie vrijdag, 14 oktober 2022 14:41

Hoe wordt de rente van een zakelijke lening berekend?

Hoe wordt de rente van een zakelijke lening berekend?

Sluit je een zakelijke lening af? Dan leen je geld van een geldverstrekker. Om het geleende geld terug te betalen, los je iedere maand een deel van de lening af. Je betaalt overigens niet alleen aflossing. Geldverstrekkers berekenen namelijk ook rente over een zakelijke lening. Hierdoor is het voor hen interessant om geld uit te lenen. Voordat je zo’n lening afsluit, wil je vast weten hoeveel rente je betaalt. Dit is op voorhand alleen niet te zeggen. Om je toch wat meer inzicht in de rente te geven, vertellen we je hier hoe de rente van een zakelijke lening bepaald wordt.

Vaste delen en een flexibel deel
Om de rente over een zakelijke lening te berekenen, kijkt een geldverstrekker naar verschillende onderdelen. Een aantal van deze delen staat vast. Benieuwd welke delen vast staan? Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje en geven er een korte toelichting bij.

- Basisrente
Onder de basisrente vallen de kosten die een geldverstrekker maakt om geld in te kopen op de geldmarkt. Dit vaste gedeelte wordt daarom ook wel marktrente genoemd.
- Kapitaalrente
Geldverstrekkers moeten een kapitaalbuffer hebben. Zonder zo’n buffer kunnen zij immers geen leningen verstrekker. De kosten die zij maken voor het aanhouden van een kapitaalbuffer vallen onder de noemer kapitaalrente.
- Marge
Het moet voor een geldverstrekker interessant zijn om geld uit te lenen. Onder marge valt daarom de winst die een geldverstrekker maakt.
- Operationele kosten
Een geldverstrekker heeft personeel in dienst, werkt met verschillende systemen en is eigenaar van een bedrijfspand of huurt deze. Deze vaste kosten worden gedekt door de operationele kosten van de rente over een zakelijke lening.

Naast de vaste delen is er ook één flexibel deel. Dit gedeelte wordt specifieke afgestemd op de situatie van het bedrijf dat de lening afsluit. Geldverstrekker noemen dit deel ook wel risicokosten. Met deze kosten dekt een geldverstrekker het risico af dat een financiering niet afgelost kan worden. Om de hoogte van de risicokosten te bepalen, kijkt een geldverstrekker naar de financiële situatie van jouw bedrijf. Op basis hiervan wordt een risicoprofiel vastgesteld. Bedrijven met een gemiddeld risicoprofiel betalen (veel) meer risicokosten dan bedrijven met een goed of heel goed risicoprofiel.

Laat een aanbod maken
Je weet nu hoe de rente over een zakelijke lening wordt berekend. Omdat de rentestand van tijd tot tijd kan veranderen, wil je vast weten hoeveel rente je precies betaalt als je een zakelijke lening afsluit. Logisch, want in dat geval weet je waar je aan toe bent. Laat een geldverstrekker daarom een aanbod maken. Maak een account aan op de website van de geldverstrekker, lever de benodigde documenten aan en wacht tot je bericht krijgt. Het betreft hier overigens een vrijblijvend aanbod. Je bepaalt dus zelf of je het aanbod accepteer en verder gaat of niet.

Als de financiële voorwaarden van een zakelijke lening je aanstaan, besluit je waarschijnlijk om het aanvraagproces voort te zetten. Zodra je groen licht geeft, zet een geldverstrekker de rente voor je vast. Dit betekent dat je iedere maand dezelfde rente betaalt. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de kosten de ene maand (veel) hoger zijn dan de andere maand.

De Aandeelhouder TV

november 29, 2022

ARCELOR bullenparade – 29nov22

november 29, 2022

China stuwt markt hoger | 29 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 28, 2022

PROSUS stierenrun

november 28, 2022

Gaan aandelen Galapagos weer stijgen?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

 • 08:54

  Thanksgiving voorspelt rustige Europese beursdag en Fed oogt naar 0,50 % renteverhoging

 • 17:00

  De beste holdings voor 2022 & 2023

 • 10:44

  ETF van de week: iShares NASDAQ-100 UCITS ETF (EXXT)

 • 09:26

  Aandeel BESI: kans voor lange termijn?

Masterclasses

 • 13 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
29 nov 13:39 Ole Hansen

Grondstoffen verscheurd tussen recessie en aanbodkrapte

29 nov 12:11 Nico Inberg

ASM International: China minder problematisch

29 nov 09:06 Van Eck

Een sprankje hoop voor de opleving van goud