AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Wall Street licht lager gesloten

Wall Street licht lager gesloten
12 okt 2022 om 22:05

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag licht lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index noteerde 0,3 procent lager op 3.577,03 punten, de Dow Jones index daalde 0,1 procent tot 29.210,85 punten en de Nasdaq verloor 0,1 procent op 10.417,10 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten schommelden gedurende de handelsdag tussen lichte winsten en verliezen. "Aandelen zijn ongelooflijk kwetsbaar geworden, omdat de domino-effecten van de verkrapping van de centrale bank de risicopremies voor aandelen verder onder druk zetten", zei marktanalist Tom Lee van Fundstrat. "En beleggers vrezen over het algemeen dat de inflatie niet snel genoeg daalt om agressievere maatregelen van de Fed te voorkomen", voegde hij toe.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag ging de aandacht met name uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed, waaruit bleek dat de leden van de Fed hun zorgen uitten over de aanhoudend hoge inflatie. 

Volgens de notulen stelden  veel functionarissen hun verwachtingen voor toekomstige renteverhogingen opwaarts bij, hoewel sommigen meer voorzichtigheid betrachten met het verhogen van de rente vanwege de verhoogde risico's van economische en financiële volatiliteit.

Bijna alle deelnemers aan de bijeenkomst van vorige maand anticiperen op grote renteverhogingen tijdens de resterende twee bijeenkomsten dit jaar. De meesten verwachtten dit jaar nog een cumulatieve rentestijging van 1,25 procentpunt, terwijl andere functionarissen voorspelden dat de rente tegen het einde van haar nog met één procentpunt zou worden verhoogd.

Op macro-economisch vlak werd woensdag eveneens bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gedaald met 2,0 procent. De marktindex daalde van 218,7 naar 214,3.

De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in september op maandbasis gestegen met 0,4 procent. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen met 8,5 procent.

De euro/dollar noteerde op 0,9705. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 0,9697 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 0,9703 op de borden.     

De novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 2,3 procent, ofwel 2,08 dollar, lager op 87,27 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en inflatiecijfers, gevolgd door de wekelijkse olievoorraden later op de dag.

Bedrijfsnieuws

PepsiCo presteerde beter dan verwacht in het derde kwartaal, met een aangepaste winst van 1,97 dollar per aandeel, waar analisten op 1,84 dollar hadden gerekend. Ook de omzet zag er beter uit dan verwacht. Verder rekent de frisdrankgigant op een autonome omzetgroei van 12 procent. Eerder werd gemikt op 10 procent. Het aandeel steeg 4,5 procent.

De Amerikaanse chipproducent Intel overweegt duizenden banen te schrappen nu de pc-markt tegenzit en het bedrijf zich genoodzaakt ziet kosten te besparen, zo schreef het Amerikaanse persbureau Bloomberg woensdag op basis van bronnen. Het aandeel won 1,7 procent.

Het aandeel Moderna koerst flink hoger, nadat Merck een optie lichtte om samen een vaccin te ontwikkelen. Dat levert Moderna in eerste instantie 250 miljoen dollar op. Het aandeel noteerde 8,3 procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!