AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 12 oktober 2022 20:25

Fed-notulen tonen bezorgdheid over aanhoudende hoge inflatie

Leden van de Federal Reserve hebben vorige maand tijdens hun beleidsvergadering hun zorgen geuit over de aanhoudend hoge inflatie en verwachtten dat het verlagen van de prijzen en lonen  waarschijnlijk zou leiden tot een verzwakking van de arbeidsmarkt. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

Volgens de notulen van de beleidsvergadering van 20 en 21 september stelden  veel functionarissen hun verwachtingen voor toekomstige renteverhogingen opwaarts bij, hoewel sommigen meer voorzichtigheid betrachten met het verhogen van de rente vanwege verhoogde risico's van economische en financiële volatiliteit.

Uit de notulen bleek tevens dat functionarissen van mening waren dat het verhogen van de rente naar meer restrictieve niveau's ervoor zou zorgen dat de hogere inflatie niet in de economie wordt ingebed.

De functionarissen waren het erover eens dat de rente nu agressiever verhogen "de veel grotere economische pijn zou voorkomen, die gepaard zou gaan met een diepgewortelde hoge inflatie, inclusief het nog agressievere beleid dat in dat geval nodig zou zijn om de prijsstabiliteit te herstellen", aldus de notulen.

De Federal Reserve verhoogde op 21 september de belangrijkste rente voor de derde keer op rij met 75 basispunten naar een bandbreedte van 3,00 tot 3,25 punten. Het besluit werd unaniem genomen. In totaal verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar al vijf keer.

Bijna alle deelnemers aan de bijeenkomst van vorige maand anticiperen op grote renteverhogingen tijdens de resterende twee bijeenkomsten dit jaar. De meesten verwachtten dit jaar nog een cumulatieve rentestijging van 1,25 procentpunt. Om dat te bereiken, zouden ambtenaren de benchmarkrente tijdens de bijeenkomst in november kunnen verhogen met 75 basispunten en in december met 50 basispunten. Andere functionarissen voorspelden dat het tarief tegen het einde van het jaar met één procentpunt zou worden verhoogd.

De volgende beleidsvergadering staat gepland op 1 en 2 november 2022.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Amerikaanse_economie, Fed

De Aandeelhouder TV

februari 3, 2023

Index bullen op stoom – 03feb23

februari 3, 2023

Shell, ING, Meta, Philips, Adyen, BESI, Sligro & Air France-KLM | DeAandeelhouder Podcast Afl. 109

februari 3, 2023

Rivian nekt Amazon en Ford | 3 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 2, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 14:38

  Aandeel Apple: groeimotor valt stil

 • 08:00

  Big Tech: Big Miss

 • 17:02

  LYNX Beursflash | Aandeel Meta: Zuckerberg zet in op kostenefficiëntie

 • 08:16

  Knalgroene beurzen na Fed-meeting + cijferregen

 • 10:33

  ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

 • 08:09

  Fed zet inflatiestrijd door, renteverhoging van 0,25% verwacht

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
03 feb 11:25 Albert Jellema

Help! Ik wil rente op mijn spaargeld!

02 feb 10:42 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International