Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op rode opening na banenrapport

Wall Street koerst af op rode opening na banenrapport
7 okt 2022 om 14:51

De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een rode opening, na een banenrapport dat de Fed er niet van zal weerhouden de rente stevig te blijven verhogen.
 
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,5 procent in het rood. De Nasdaq lijkt zelfs een procent lager van start te gaan.

Het zwaartepunt van de handelsdag ligt vandaag bij de publicatie van het Amerikaans banenrapport. Uit die cijfers bleek dat het aantal banen in de VS in september is gestegen met 263.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging van 275.000 banen. Het werkloosheidspercentage kwam uit op 3,5 procent, terwijl de markt rekende op een onveranderd cijfer van 3,7 procent. Het gemiddeld uurloon steeg vorige maand op jaarbasis met 5,0 procent tot 32,46 dollar per uur, terwijl de arbeidsparticipatie uitkwam op 62,3 procent.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade heeft de Fed op basis van deze data geen enkele reden om de rente in een lager tempo te verhogen. Marktvolgers beseffen volgens hem dat de Fed meer belang hecht aan het terugdringen van de inflatie dan het voorkomen van een recessie, “en dit betekent agressieve renteverhogingen”, zei hij.

De Amerikaanse tienjaarsrente loopt inmiddels op naar 3,889 procent. 

Op macro-economisch vlak staan vrijdag nog twee cijfers geagendeerd: de groothandelsvoorraden en het consumentenkrediet.

De euro/dollar noteerde op 0,9758. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 0,9789 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 0,9788 op de borden.

Olie werd vrijdag tot 1,5 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Levi Strauss noteert voorbeurs 4,6 procent lager. De Amerikaanse spijkerbroekenfabrikant had in het derde kwartaal last van aanhoudende problemen in de aanvoerketen, onzekere macro-economische omstandigheden wereldwijd en valutategenwind. Daarom rekent de denimspecialist op lagere resultaten voor heel het boekjaar.

Advanced Micro Devices daalde voorbeurs 5,4 procent. De halfgeleiderspecialist publiceerde donderdag nabeurs tegenvallende cijfers over het derde kwartaal. Vooral door een lagere vraag naar pc’s pakken de resultaten voor AMD minder goed uit dan aanvankelijk verwacht.

Het Zuid-Koreaanse Samsung waarschuwde vannacht ook voor een teruglopende vraag naar geheugenchips en smartphones als gevolg van minder interesse van consumenten voor electronicaproducten nu de inflatie zo hoog staat.

Elon Musk zei in een tweet dat Tesla de eerste Semi Trucks op 1 december zal afleveren bij PepsiCo. Het aandeel Tesla steeg voorbeurs 0,2 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 1,0 procent lager op 3.744,52 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het rood op 29.926,94 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent tot 11.073,31 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.