AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 5 oktober 2022 12:52

EU hervormt gasprijs

De Europese Commissie wil in gesprek met lidstaten over een tijdelijk prijsplafond voor aardgas voor stroomopwekking gedurende komende winter, om de invloed van de volatiele gasprijs op de stroomprijs te verminderen. Dat kondigde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie woensdag aan in het Europese parlement.

Tegelijkertijd werkt de commissie aan een alternatief voor de TFF-gasprijs die in Europa wordt gehanteerd. Sinds de Russische invasie van Oekraïne heeft de EU zijn afhankelijkheid van Russisch gas sterk verminderd, van 41 naar 7,5 procent. De TFF-prijs is nog gebaseerd op pijpleidinggas en reflecteert niet het toegenomen aandeel vloeibaar gas in de energiemix. Dat rechtvaardigt een nieuwe marktprijs, vindt Brussel.

Op dit moment zit de markt zo in elkaar dat een hoge aardgasprijs de stroomprijs sterk laat stijgen. Dit prijsopdrijvende mechanisme moet worden beperkt, zei Von der Leyen, voor de stroomopwekking, maar ook voor het aardgas voor woningverwarming en de industrie. "Je kunt zie hoe Rusland de prijs manipuleert en dat moet stoppen."  

Von der Leyen erkende het risico dat er niet genoeg gas kan worden ingekocht voor deze prijs. Sinds maart staan echter meer lidstaten open voor het plan en is de EU er beter op voorbereid, zei de voorzitter.  

De Europese Commissie wil ook dat de Europese lidstaten gezamenlijk energie gaan inkopen op de wereldmarkt. De EU heeft een aanzienlijke marktmacht en lidstaten moeten niet met elkaar concurreren om energie op de wereldmarkt en zo de prijzen opdrijven, aldus Von der Leyen. De Commissie onderhandelt al met betrouwbare leveranciers zoals Noorwegen over een bandbreedte waarin de gasprijs kan bewegen, om de "krankzinnige" marktvolatiliteit te dempen, zei Von der Leyen verder.

Eerder werden al stappen genomen om de grote winsten die stroomproducenten dit jaar maken dankzij de zeer hoge energieprijzen af te romen en terug te geven aan de energieverbruikers. Ook is de aardgasconsumptie inmiddels met 10 procent gedaald.

Repower EU

Naast de maatregelen om de aardgasprijs te beteugelen, kondigde Von der Leyen plannen aan voor Europese financiering van investeringen in infrastructuur voor onafhankelijke duurzame energievoorziening, bijvoorbeeld voor het installeren van warmtepompen of zonnepanelen voor huishoudens en bedrijven.  

Ook kondigde Von der Leyen een nauwere samenwerking met de NAVO aan, om de energie- en data-infrastructuur van de Europese Unie te beschermen tegen aanvallen, na de recente sabotage van de Nordstream-pijplijn. Er moeten stresstests komen om de zwakke punten in kaart te brengen, meer capaciteit om te reageren met brandstof en generatoren als het netwerk wordt gesaboteerd, en meer surveillance met satellieten.

Meer sancties

Inmiddels hebben de EU-lidstaten een akkoord bereikt over het achtste pakket met sancties tegen Rusland. "Ik verwelkom het achtste sanctiepakket. We hebben snel en doorslaggevend geacteerd", aldus Von der Leyen. Het nieuwe pakket met sancties bevat onder meer een uitbreiding van de zwarte lijst met Russen en Russische bedrijven. Ook staan er importverboden in.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Energie, Europa, Rusland

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver