Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street begint oktobermaand sterk

Wall Street begint oktobermaand sterk
3 okt 2022 om 22:09

De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 2,6 procent op 3.678,43 punten, de Dow Jones index won 2,7 procent op 29.490,89 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent in de plus bij een slotstand van 10.815,43 punten.

Wall Street begint daarmee vooralsnog positief aan de nieuwe maand, hoewel er grote zorgen blijven over de torenhoge inflatie en de invloed van een verkrappend monetair beleid op de mondiale groei.

De Amerikaanse beurzen sloten september af met stevige verliezen. De S&P 500 beleefde zijn slechtste septembermaand sinds 2002.

Analisten van Citi hebben hun koersdoel voor de S&P voor eind dit jaar verlaagd van 4.200 naar 4.000 punten. Voor 2023 rekenen zij op een verdere daling tot 3.900 punten. Eén van de redenen voor deze verlaging is het agressieve rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Het risico is volgens Citi groot dat de Fed te ver doorschiet met zijn renteverhogingen en dat dit onbedoelde gevolgen heeft voor de economie. Waar Citi eerder de kans op een zware recessie slechts op 5 procent schatte, is dat inmiddels 20 procent.

Fed-bestuurder John Williams zei maandag dat hij rekent op een flinke afkoeling van de inflatie in de VS in 2023, tot zo’n 3 procent. De Amerikaanse tienjaarsrente is maandag gedaald tot 3,66 procent.

Volgens beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management hebben de Amerikaanse beurzen al veel slecht nieuws ingeprijsd.

“Hoewel de economische situatie verder kan verslechteren, hebben de aandelenmarkten de neiging om vooruit te lopen op de reële economie. Met uitzondering van de wereldwijde financiële crisis, het uiteenspatten van de internetzeepbel en de diepe recessie in het midden van de jaren ’70, leiden ‘normale’ bearmarkten in een recessieklimaat doorgaans tot een daling van Amerikaanse aandelen met 20 tot 35 procent”, aldus Juvyns. 

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata van S&P Global en ISM. De inkoopmanagersindex van S&P Global toonde voor september een iets sterkere groei, terwijl ISM een sterker dan verwachte groeivertraging rapporteerde. Verder daalden de Amerikaanse bouwuitgaven in augustus harder dan verwacht.

Later deze week verschijnen belangrijke banenrapporten uit de VS.

WTI-olie werd maandag 5 procent duurder. OPEC+ overweegt om de olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verlagen wanneer ze woensdag in Wenen bijeen komt. In plaats van een online bijeenkomst, heeft het kartel besloten tot een vergadering op het hoofdkantoor in de Oostenrijkse hoofdstad.

De euro/dollar handelde maandagavond op 0,9825. 

Bedrijfsnieuws

Oliereuzen als Exxon Mobil en Chevron sloten maandag ruim 5 procent hoger.

De Zwitserse bank Credit Suisse beheerst het bedrijfsnieuws met pogingen om de zorgen in de markt te sussen, na interne mails die de financiële kracht van de bank moesten benadrukken tegenover het eigen personeel. De bank heeft geen tijd te verliezen om met een reorganisatieplan te komen, schrijft The Wall Street Journal, nu de oplopende prijzen van credit default swaps twijfels oproepen de financiële soliditeit van de bank. De Amerikaanse notering van Credit Suisse won toch 2 procent.

Analisten van Citigroup zien geen reden om zich zorgen te maken dat Amerikaanse banken in de problemen kunnen komen door besmetting met problemen bij Credit Suisse. “Het verschil met de situatie van 2007 is dag en nacht”, stelde analist Keith Horowitz. De balansen zijn veel steviger dan voor de kredietcrisis en een systeemcrisis lijkt niet in zicht.

Amerikaanse bankaandelen eindigden maandag in het groen.

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal weer meer auto’s afgeleverd, maar het aantal viel toch tegen. Tesla leverde afgelopen kwartaal 343.830 voertuigen af, tegen 254.695 in het tweede kwartaal. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden verwacht dat Tesla het afgelopen kwartaal ongeveer 371.000 voertuigen zou afleveren. Het aandeel verloor ruim 8,5 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Chevron
    * *
  • Citigroup
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Exxon Mobil
    * *
  • Tesla Inc.
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.