Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vertrouwen Nederlandse consument naar nieuw dieptepunt

Vertrouwen Nederlandse consument naar nieuw dieptepunt
21 sep 2022 om 06:52

Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is in september nog verder gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het consumentenvertrouwen kwam in augustus uit op een stand van -59, tegen -54 in augustus. 

Met -59 lag het consumentenvertrouwen in september ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar van -9. “Consumenten waren nog nooit zo negatief over de economie en hun financiële situatie”, aldus het CBS.

De deelindicator economisch klimaat ging van -74 naar -79. Niet eerder sinds het begin van de meting in 1986 waren consumenten zo somber over de economie.

Consumenten waren zowel negatiever over de economie in de afgelopen twaalf maanden als over de economie in de komende twaalf maanden.  

De koopbereidheid kwam in september uit op -46, tegen -41 in augustus. Ook dit is het laagste niveau sinds het begin van de meting. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als dat over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was negatiever dan ooit tevoren. Consumenten waren ook nog nooit zo negatief over het doen van grote aankopen.

Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.