Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
20 sep 2022 om 18:31

De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten in een markt die vooral wacht op wat de Federal Reserve en de Bank of England gaan doen.  

De brede STOXX Europe 600 index sloot 1,1 procent lager op 403,38 punten. De Duitse DAX daalde 1,1 procent naar 12.668,07 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,3 procent tot 5.983,20 punten. De Britse FTSE noteerde vlak op 7.880,60 punten.

Beleggers blijven voorzichtig, aldus Naeem Aslam van AvaTrade.

“Het vooruitzicht van heftige renteverhogingen, met havikachtige retoriek van de Federal Reserve woensdag en de Bank of England donderdag, bieden weinig ruimte voor optimisme, nadat de Zweedse centrale bank de richting aangaf door de rente vandaag met een vol procentpunt te verhogen”, aldus analist Joshua Mahony van IG.

De markt heeft volgens investment manager Simon Wiersma van ING een verhoging van de beleidsrente door de Fed met 75 basispunten “meer dan” ingeprijsd. “Dat zou een meevaller betekenen als de Fed de rente morgen met 75 basispunten verhoogt. Op een renteverhoging van 100 basispunten zou wel eens negatief kunnen worden gereageerd”, aldus de expert van ING.

De CME FedWatch Tool wees erop dat 84 procent van de markt rekent op een renteverhoging met 75 punten en 16 procent op een verhoging met 100 punten.

“We vrezen dat de Fed ons opnieuw zal verrassen met een enorme renteverhoging”, aldus strateeg Florian Ielpo van Lombard Odier Investment Managers. “Na enkele waarschuwingen van bedrijven afgelopen week, lijkt een recessie in de VS niet ver weg”, zo stelde Ielpo.

De Zweedse centrale bank verhoogde de rente vandaag met 100 basispunten naar 1,75 procent en waarschuwde dat er meer verhogingen aan zitten te komen.
 
In Duitsland werd over augustus een stijging van de producentenprijzen van 45,8 procent op jaarbasis bekend gemaakt, veel meer nog dan de verwachte 37,9 procent. Juli was al goed voor een stijging van de prijzen met 37,2 procent.

De olieprijs daalde. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 2,4 procent lager op 83,30 dollar, terwijl voor een november-future Brent 90,01 dollar werd betaald, een daling van 2 procent.

De euro/dollar noteerde op 0,9993. De munt blijft rond pariteit hangen, in afwachting van het rentebesluit van de Fed op woensdag. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0027 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0015 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

In Parijs en Frankfurt domineerde het rood. Er waren slechts enkele groene cijfers op het bord zichtbaar.

Luxe-fabrikanten zoals Kering, L’Oréal en Hermes behoorden tot de zeldzame stijgers in Parijs.

In Frankfurt bleef Porsche in trek, nadat Volkswagen maandag bekendmaakte voor welke prijs het bedrijf ongeveer naar de beurs gaat. Porsche Holding klom 3 procent.

Sterke dalers waren elektriciteitsbedrijf E.On, Heidelbergcement en vastgoedfonds Unibail-Rodamco.

Het aandeel Euronext daalde 6,1 procent nadat Credit Suisse het aandeel van de beursuitbater van de kooplijst haalde.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag ook in het rood. De S&P 500 index noteerde 0,7 procent lager, de Dow Jones index daalde 0,8 procent en de Nasdaq stond 0,2 procent in de min.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.