AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 16 september 2022 19:39

Wall Street koerst af op lager slot

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Dow Inc., FedEx, United Parcel Service,

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag lager met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,4 procent tot 3.847,16 punten, de Dow Jones index verloor 1,0 procent op 30.647,49 punten en de Nasdaq noteerde 1,6 procent lager op 11.369,92 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten daalden vrijdag, vanwege de aanhoudend zorgen over de omvang en timing van toekomstige renteverhogingen. 

"De Amerikaanse centrale bank doet er naar eigen zeggen alles aan om de inflatie in te dammen. Niet iedereen is het daar mee eens. Diverse CEO’s van de grootste bedrijven wereldwijd, waarschuwen zelfs dat de Fed met haar renteverhogingen uiteindelijk deflatie zal veroorzaken. Het blijft een lastige taak, want om de inflatie te verlagen moet de Fed de economie vertragen, maar niet slopen", zei marktanalist Justin Blekemolen van Lynx.

Daarnaast deed een winstwaarschuwing van FedEx alarmbellen rinkelen. De prestaties van pakketbezorgers zijn volgens marktvolgers een goede indicatie voor de richting van de economie. 

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in september is verbeterd. De index steeg van 58,2 eind augustus tot 59,5.

De euro/dollar noteerde op 1,0008. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 0,9966 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 0,9999 op de borden. 

Olie noteerde vrijdag tot 0,6 procent hoger.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

FedEx daalde 21,7 procent, nadat de pakketbezorger donderdag nabeurs met een waarschuwing kwam bij de voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal. FedEx trok de outlook voor heel het boekjaar in en sprak van macro-economische zwakte in Azië en uitdagingen in Europa, waardoor de omzet in deze regio's 500 miljoen dollar lager uitkomt in het eerste kwartaal. Om kosten te besparen voert het bedrijf onder meer een personeelsstop in, gaan er 90 FedEx-locaties dicht en worden vrachtactiviteiten en bezorgen op zondag deels teruggeschroefd. Volgende week donderdag komt FedEx met volledige kwartaalcijfers en een nieuwe outlook. Analisten hebben na de waarschuwing hun adviezen en koersdoelen verlaagd.

Rivaal UPS verloor 4,8 procent. Ook in Europa staan sectorgenoten stevig onder druk.

General Electric kwam donderdag eveneens met een verontrustende boodschap voor de markt. De aanhoudende uitdagingen, die vooral de luchtvaart- en gezondheidszorgactiviteiten van GE treffen, zullen van invloed zijn op de prestaties van het bedrijf in het derde kwartaal, waarschuwde CFO Carolina Dybeck Happe donderdag tijdens een conferentie van Morgan Stanley. "De toeleveringsketen blijft moeilijk en blijft ons vermogen om aan onze klanten te leveren belemmeren", aldus Dybeck Happe. Het aandeel noteerde 4,6 procent lager.

Uber maakte donderdagavond melding van een cyberaanval, waarbij een hacker heeft kunnen binnendringen in de systemen van het taxibedrijf. Het aandeel daalde 4,4 procent.

Intuitive Machines nadert een fusie met een SPAC om het ruimtevaartbedrijf naar de beurs te brengen tegen een waardering die kan oplopen tot boven de 1 miljard dollar. Dit meldde de Wall Street Journal vrijdag.Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell

De Aandeelhouder TV

oktober 3, 2022

Amerikaanse aandelen prijzen al behoorlijk wat slecht nieuws in

oktober 3, 2022

KPN sprintje – 03okt22

oktober 3, 2022

Eurobonds interessant instapmoment?

oktober 3, 2022

Zorgen om Credit Suisse | 3 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
03 okt 11:15 Cees Smit

Column: Lekker een chippie erbij

03 okt 11:03 Shaun Stevens

Belastende tijden voor Nederlandse REIT’s

03 okt 11:46 Nico Inberg

Wil Blijdorp B&S Group van de beurs halen?