Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street richting verdeelde opening

Wall Street richting verdeelde opening
15 sep 2022 om 14:59

De Amerikaanse beurzen lijken donderdag verdeeld te gaan openen, na een flinke lading macro-economische cijfers.

Richting de openingsbel noteert de S&P 500-future 0,1 procent in het rood. De Dow Jones index lijkt iets hoger te gaan openen.

De meeste aandacht gaat vandaag volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade uit naar de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Die stegen in augustus met 0,3 procent. Geraadpleegde economen rekenden vooraf op een ongewijzigd niveau.

“Dit bewijst dat consumenten niet bang zijn om hun portemonnee te trekken ondanks dat hun besteedbaar inkomen verdampt als water op een hete dag”, aldus Aslam, die verder sprak van een “allegaartje” aan macrodata. Volgens de marktkenner kan de Fed er genoeg uitpikken om verdere renteverhogingen te rechtvaardigen.  

Zo daalden de wekelijkse steunaanvragen in de VS onverwacht en daalden de importprijzen in augustus minder hard dan in de maand ervoor. De Empire State index verbeterde flink in september maar bleef wel nipt onder nul. De Philadelphia Fed index liet juist onverwacht een behoorlijke verslechtering zien.

De industriële productie in heel de VS verschijnt later vanmiddag.

“Het belangrijkste onderwerp voor beleggers en handelaren is met hoeveel de Fed de rente volgende week zal verhogen”, aldus Aslam. Sinds de teleurstellende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten is de kans dat de Federal Reserve de rente volgende week met 100 basispunten zal verhogen, toegenomen. Aslam zegt dat dat “een ramp” zou zijn maar gaat na de nieuwste cijfers toch uit van 75 punten.

Aslam wijst ook op een dreigende spoorstaking in de Verenigde Staten, waardoor de mondiale energiecrisis kan verergeren. Volgens de laatste berichten vanuit het Witte Huis zou een voorlopig akkoord zijn bereikt met de vakbonden. Hiermee lijkt een omvangrijke spoorstaking van de baan.

De euro/dollar handelt donderdag rond pariteit. WTI-olie kost rond 86,5 dollar per vat en is daarmee ruim 2 procent goedkoper dan woensdag.
 
Bedrijfsnieuws

Aandelen van spoorwegbedrijven zitten donderdag in de lift nadat een voorlopig akkoord werd bereikt met de vakbonden. Union Pacific stijgt voorbeurs ruim 3 procent en CSX rond een procent.

Adobe wil de ontwerptool Figma overnemen voor 20 miljard dollar, meldde de Wall Street Journal donderdag. Mogelijk wordt de deal vandaag nog aangekondigd. Adobe komt nabeurs met kwartaalcijfers. Het aandeel daalt voorbeurs ruim 10 procent.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 3.946,01 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 31.135,09 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 11.719,68 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Inpost

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.