AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 30 augustus 2022 09:22

Update: NX Filtration realiseert forse omzetgroei

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NX Filtration,

NX Filtration heeft in de eerste helft van dit jaar een forse omzetgroei gerealiseerd, terwijl de outlook werd gehandhaafd. Dit maakte de water- en drankenfilteraar uit Enschede dinsdagochtend bekend.

In het afgelopen halfjaar kwam de omzet uit op 3,7 miljoen euro, een toename op jaarbasis van 188 procent. Circa 63 procent van de verkopen kwamen uit Europa, terwijl NX ook voor het eerst omzet boekte in Frankrijk, Duitsland, China, Japan en Indonesië. Verder wist NX pilots om te zetten naar volledige projecten, terwijl het bedrijf ook profiteerde van terugkerende projecten.

"Aangemoedigd door de sterke tractie in de markt en de toegenomen kansen, breiden we flink uit", aldus CEO Michiel Staatsen van NX. Zo wordt het design van een nieuwe megafabriek aangepast, om meer flexibiliteit te bieden in het realiseren van grotere volumes, en wil NX vooruitlopen op een uitbreiding van het aantal pilotsystemen om aan de sterke vraag in de markt te kunnen voldoen. Staatsen zegt goed op schema te liggen om de eerdere outlook van meer dan 140 pilotsystemen tegen eind 2022 te overtreffen. NX denkt dat meer dan 160 pilotprojecten dit jaar mogelijk zijn. 
 
Volgens de topman zijn deze pilots een belangrijke stap in de commerciële uitrol van de strategie en vormen een basis voor een sterke voorziene omzetgroei. Topman Staatsen liet tegenover ABM Financial News weten dat NX, in aanloop naar een volledig project, ook al verdient aan een pilot. "We verhuren de pilotsystemen, waarmee we wat commitment vragen aan klanten", aldus Staatsen. 

Er werd in het afgelopen halfjaar flink geïnvesteerd in personeel. De personeelskosten stegen hierdoor met 154 procent tot 3,8 miljoen euro. Volgens NX gaat het om 'ahead-of-the-curve' investeringen in aanloop naar de capaciteitsuitbreiding. De nieuwe fabriek moet in de eerste helft van 2024 operationeel zijn. Op de vraag of een piek in de personeelskosten zijn bereikt, antwoordde Staatsen tegenover ABM terughoudend. "Voor de nieuwe fabriek zijn nog circa 250 werknemers nodig op de vloer en enkele honderden daarbuiten, denk aan marketingmedewerkers en commercieel personeel", aldus de topman.  

De brutomarge kwam afgelopen halfjaar uit op 55,3 procent tegen 47,9 procent een jaar eerder. Het EBITDA-verlies bedroeg 3,9 miljoen euro tegen een verlies van 1,2 miljoen euro een jaar eerder, exclusief kosten gerelateerd aan de beursgang in Amsterdam vorig jaar.

Onder de streep restte een verlies van krap 4 miljoen euro. In de eerste zes maanden van 2021 was dit verlies nog 1,4 miljoen euro.

NX had eind juni 116,6 miljoen euro in kas, minder dan de 133,4 miljoen euro eind 2021. De operationele kasstroom was negatief met 8,4 miljoen euro.

Outlook

NX Filtration handhaafde de outlook van een omzet van 8 tot 10 miljoen euro in heel 2022. "We hebben als relatief kleiner bedrijf niet altijd volledig inzicht in de timing van projecten. Daarom houden we een brede range aan", aldus Staatsen. "Maar de pijplijn is aardig gevuld."

Het aandeel NX Filtration stijgt dinsdag 3,3 procent. 

Update: om meer informatie en actuele koers toe te voegen.Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Update, Ascx_fonds, Kwartaalcijfers


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

december 9, 2022

DeGiro, Rabobank, B&S Group + Just Eat Takeaway uit AEX voor EXOR | DeAandeelhouder Podcast Afl. 101

december 9, 2022

Ben & Jerry’s raakt Unilever | 9 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 8, 2022

Verder herstel euro in 2023

december 8, 2022

Den Haag volgt chip-embargo VS | 8 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:00

  De beste Europese dividendaandelen voor 2023

 • 08:51

  Inflatie blijft beurssentiment bepalen

 • 14:19

  De beste big data aandelen voor 2023

 • 08:37

  Obligaties in trek nu recessieangst toeneemt

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 11:13

  Wat is een bear market? En wat is een bull market? Uitleg en betekenis

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
09 dec 12:12 Redactie

De 3 aandelentips voor 2023 van Stefan Willems

08 dec 16:23 Redactie

Hierdoor daalt de olieprijs

08 dec 10:16 Nico Inberg

Vastgoed drama in de VS