Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rentevrees houdt aan op Wall Street

Rentevrees houdt aan op Wall Street
29 aug 2022 om 22:08

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten. De S&P 500 daalde 0,7 procent op 4.030,61 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent en eindigde op 32.098,99 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent lager bij een stand van 12.017,67 punten.

“De markt liep de afgelopen drie, vier weken een beetje op de zaken vooruit door een mogelijke toekomstige draai van de Fed naar een meer duifachtige houding in te prijzen”, zei Clara Cheong van JPMorgan.

“We zijn nog niet voorbij de piek in de rentecyclus”, zei Herald van der Linde van HSBC. De inflatie is waarschijnlijk wel op of over zijn top, nu veel grondstoffenprijzen weer wat zijn gedaald. 
 
De obligatierentes stegen maandag. De rente op tweejarige leningen noteerde op 3,44 procent en de tienjaarsrente op 3,11 procent. Aegon Asset Management en Candriam verwachten dat de stijgingen zullen aanhouden.

Beleggers rekenen in toenemende mate op dalende aandelenkoersen. Shortposities op de S&P500 index zijn gestegen tot het hoogste niveau in twee jaar tijd. Dit kan een voorbode zijn van een terugkeer naar de volatiele handel uit de eerste helft van het jaar, volgens analisten.

De olieprijs is maandag gestegen naar 97 dollar per vat. Signalen dat oliekartel OPEC overweegt om de productie te verlagen hangen boven de markt, volgens ANZ. De zeer hoge aardgasprijs in Europa creëert intussen meer vraag naar olie als alternatieve brandstof.

Tesla-CEO Elon Musk riep internationale leiders maandag tijdens een conferentie in Stavanger op om kerncentrales open te houden omdat de wereld meer olie en aardgas nodig heeft. Tegelijkertijd moet men flink investeren in duurzame energiebronnen, aldus Musk.

De euro/dollar handelde maandagavond op 0,9999. Bitcoin kostte rond de 20.099 dollar. Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade waarschuwt dat een stevigere verkoopgolf dreigt, nadat de cryptomunt de afgelopen recent juist weer wat wist te herstellen.

“Als de prijs onder de 20.000 dollar daalt, verwacht ik een volatiele prijsbeweging, en mogelijk kunnen de stieren een verkoopgolf dan niet stoppen tot we het laagste punt van het jaar bereiken”, aldus Aslam.
 
Bedrijfsnieuws

Walmart doet een bod op de resterende aandelen van het Zuidafrikaanse Massmart, één van de grootste retailers op het Afrikaanse continent. Walmart heeft al sinds 2010 al een meerderheidsbelang in Massmart en moest de afgelopen jaren veel geld steken in de Afrikaanse dochter, die kampte met de coronacrisis, afnemende vraag, concurrentie en gebrek aan e-commerce capaciteiten. Het bod biedt een forse premie op de recente aandelenkoers. Walmart steeg een procent. Massmart steeg 45 procent op de beurs in Johannesburg.

CEO Elon Musk van Tesla streeft naar voltooiing van de zelfrijdende technologie voor zijn elektrische auto’s voor het einde van dit jaar, zo zei de topman volgens persbureau Reuters maandag tijdens een bijeenkomst in Noorwegen. Tesla daalde ruim een procent.

Facebook-moederbedrijf Meta heeft een schikking getroffen in een rechtszaak tegen gebruikers, die zeiden dat Facebook andere partijen zoals Cambridge Analytica toegang gaf tot privégegevens van gebruikers. In de principe-overeenkomst werden geen financiële details gegeven. Meta leverde ruim 1,5 procent in.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Bam Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.