AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 10 augustus 2022 10:34

Beursupdate: Ahold uitblinker in licht lagere AEX

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht lager. Rond de klok van half elf daalde de AEX met 0,1 procent tot 716,14 punten.

Ook vandaag weten techaandelen de weg omhoog niet te vinden in de nasleep van een winstwaarschuwing van de Amerikaanse chipmaker Micron, die volgde op een vergelijkbare waarschuwing van sectorgenoot Nvidia op maandag.

"Veel bedrijven hebben na chiptekorten vorig jaar en eerder dit jaar, te grote bestellingen gedaan en nu even voldoende op de plank liggen, terwijl de eindvraag wat afneemt", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Niets geks, maar wel reden om chipaandelen na de enorme rally in de afgelopen zes weken iets lager te zetten", meent Wiersma.

Gezien de zware weging van techaandelen in de AEX, kon de Amsterdamse hoofdgraadmeter vanochtend niet in het groen komen. Wel werd het verlies beperkt door een koerssprong van het aandeel Ahold Delhaize na cijfers. "De grootgrutter overtrof de verwachtingen", aldus analist Jean-Paul van Oudheusden van eToro. De beursgang van Bol.com werd wel afgelast. "Vooral jonge, door technologie gedreven bedrijven werden recent flink afgewaardeerd door de stijgende rente. Het is daarom niet meer dan logisch dat Ahold Delhaize de eventuele beursgang van Bol.com uitstelt tot het beursklimaat is verbeterd", aldus Van Oudheusen.

Verder wachten beleggers vooral op Amerikaanse inflatiecijfers, die vanmiddag verschijnen.

Amherst Pierpont verwacht dat de kerninflatie op maandbasis zal vertragen tot 0,6 procent in juli tegenover 0,7 procent in juni. De consensus mikt op 0,5 procent. Analisten van Amherst verwachten dat de terugval in de energieprijzen voor een scherpere daling van de inflatie heeft gezorgd.

"Valt het cijfer hoger uit dan kan dat de angst voor een scherpe stijging van de rentes aanwakkeren, zeker na het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag", zo waarschuwde analist Joshua Mahony van IG.

Vanochtend werd bekend dat de Duitse inflatie in juli hoog bleef. De inflatie kwam in juli op jaarbasis uit op 7,5 procent, zoals voorlopige cijfers al lieten zien. Dat was 7,6 procent in juni.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0214. De olieprijzen daalden tot een half procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Ahold Delhaize met 7,2 procent na cijfers. De verwachtingen voor de winst per aandeel en vrije kasstroom werden verhoogd. Daarnaast werd ook de beursgang van Bol.com opgeschort, zoals verwacht. Volgens Jefferies overtrof Ahold met de cijfers de verwachtingen in de markt. Degroof Petercam sprak van sterke resultaten.

Adyen leverde tot 0,9 procent in en Unilever daalde met 1,1 procent.

In de AMX won ABN AMRO 2,6 procent na meevallende cijfers. Verrassend was dat er meer winst werd geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. KBC Securities zag zelfs ruimte het advies te verhogen naar Kopen, al werd het koersdoel wel verlaagd van 14,75 naar 13,80 euro en Jefferies merkte op dat zowel het interimdividend als de aandeleninkoop hoger uitvielen dan verwacht.

CTP won na cijfers 2,6 procent.

PostNL leverde nog eens 5,5 procent in na een koersval op dinsdag. Corbion daalde met 6,6 procent na cijfers, ondanks dat het bedrijf in het tweede kwartaal een sterke autonome groei realiseerde volgens Degroof Petercam.

Sligro won onder de kleinere aandelen 0,8 procent. NSI schreef 1,7 procent bij. Berenberg startte met het volgen van NSI met een koopadvies en een koersdoel van 40,00 euro.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update

De Aandeelhouder TV

september 27, 2022

Ondanks halvering gasprijs houdt onzekerheid aan

september 27, 2022

Business Class | Aflevering 25 september 2022 | Wierda en Partners Vermogensbeheer

september 27, 2022

Private video

september 26, 2022

ADYEN mag rebounden – 26sep22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

Columns

Nieuw
27 sep 11:14 Ole Hansen

Weekoverzicht grondstoffen: Inflatiebestrijding & Poetin

26 sep 09:33 Cees Smit

Geen vette pret met de FED

25 sep 11:47 Nico Inberg

Deze hedges werken (nog) niet