Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op lager slot

Wall Street koerst af op lager slot
5 aug 2022 om 19:35

De Amerikaanse beurzen noteren vrijdag lager met nog een paar uur handel te gaan. 

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,3 procent tot 4.140,95 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 32.754,96 punten en de Nasdaq noteerde 0,5 procent lager op 12.656,52 punten.
    
Het zwaartepunt van de handelsdag lag vrijdag bij het Amerikaans banenrapport, waarbij beleggers een beter beeld hoopten te krijgen over de gezondheid van de Amerikaanse economie, op een moment waarop een strakker monetair beleid van de Fed de economische groei dreigt te ontsporen. 

Uit de data van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de VS in juli is gestegen met 528.000, wat fors meer is dan de groei met 258.000 banen waar de markt op rekende. Het werkloosheidspercentage daalde van 3,6 procent naar 3,5 procent. Het gemiddeld uurloon steeg op jaarbasis met 5,2 procent, terwijl de arbeidsparticipatie uitkwam op 62,1 procent.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade sprak van verbluffende cijfers. “De arbeidsmarkt is robuust en dit betekent dat er geen hindernissen zijn voor de Fed om een nog agressiever monetair beleid te voeren”, zei hij.

De euro/dollar noteerde op 1,0185. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0160 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0243 op de borden. 

Olie noteerde vrijdag 0,8 procent hoger.    

Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Amazon neemt iRobot over voor 1,7 miljard dollar, inclusief schulden. Amazon betaalt 61 dollar per aandeel iRobot, wat een premie betekent ten opzichte van de slotkoers op donderdag van 49,99 dollar. De transactie is onderhevig aan goedkeuring van de aandeelhouders van iRobot en de toezichthouders. Het aandeel Amazon daalde 0,9 procent. Het aandeel iRobot won 19,3 procent.

Lyft heeft net als concurrent Uber eerder deze week de marktverwachtingen weten te verslaan, waarbij de hoogste aangepaste EBITDA ooit werd behaald en er ook sprake was van herstel aan de bestuurderszijde, meldde de taxi-app. Het aandeel noteerde 14,4 procent hoger.

Voor Beyond Meat was het een moeizaam kwartaal, waarin de fabrikant van vleesvervangers last had van de daling van de koopkracht in de VS. Het verlies liep op en Beyond Meat gaat 4 procent van zijn personeelsbestand ontslaan om meer kosten te besparen. Het aandeel steeg evenwel 25,6 procent.

Maaltijdbezorger DoorDash lijkt minder last te hebben van de economische vertraging en verwacht deze goed te kunnen doorstaan. De outlook was dan ook positief na een sterk tweede kwartaal waarin de omzet boven verwachting was. Het aandeel verloor 0,7 procent.

AMC Entertainment wist in het tweede kwartaal dankzij blockbusters als ‘Top Gun: Maverick’ en ‘Jurassic World: Dominion’ een veel hogere omzet te behalen dan een jaar eerder toen de coronapandemie bezoekers nog thuis hield. Verder was het aangepaste resultaat positief en slonk het nettoverlies. Het aandeel steeg 13,4 procent, nadat de bioscoopketen ook aankondigde een speciaal dividend te willen uitkeren in de vorm van preferente aandelen. Hiermee kan AMC meer aandelen uitgeven, iets waarvoor het eerder geen goedkeuring kreeg van aandeelhouders, die vreesden voor verwatering.

GoPro behaalde afgelopen kwartaal gemengde resultaten, maar zag wel het aantal abonnementen groeien. Het aandeel noteerde 2,5 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.