Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update2: Bank of England verhoogt rente met 50 basispunten

Update2: Bank of England verhoogt rente met 50 basispunten
4 aug 2022 om 14:10

De Bank of England heeft de rente donderdag voor de zesde keer op rij verhoogd. Dit bleek donderdag uit het rentebesluit van de Britse centrale bank.

De centrale bank verhoogde de rente met 50 basispunten van 1,25 naar 1,75 procent, de grootste stap in meer dan een kwart eeuw. Dit is een duidelijk signaal dat de centrale bank voorrang geeft aan het bestrijden van de inflatie en niet aan de economische groei.

De BoE verhoogt de rente al sinds december, en de hoge inflatie dwingt de centrale bank om hiermee door te gaan.

Van de negen centrale bankiers opteerden er acht voor een verhoging met 50 basispunten en één bankier vond 25 basispunten wel voldoende.

De centrale bank schetste ook plannen om een deel van de obligaties te verkopen, die het kocht om de economie te stimuleren, aanvankelijk als stootkussen na de wereldwijde financiële crisis en meer recent met het oog op de economische impact van de coronacrisis.

De BoE begon al in maart met het afbouwen van de voorraad staatsobligaties. Net als de Fed heeft de BoE dat tot dusver gedaan door obligaties te laten aflopen, zonder nieuwe te kopen. Als het in september begint met de verkoop van obligaties die nog moeten aflopen, dan is de Bank of England de eerste grote centrale bank die deze stap zet. 

De centrale bank sprak in een toelichting op het besluit over een aanzienlijke toename van de inflatiedruk sinds de vorige vergadering half juni en concludeerde dat dit de daling van de reële inkomens voor Britse huishoudens zal verergeren.

De consumentenprijzen zijn in juni in het Verenigd Koninkrijk op jaarbasis met 9,4 procent gestegen, tegen 9,1 procent een maand eerder. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,8 procent.

De stijging wordt met name toegeschreven aan een bijna verdubbeling van de gasprijzen sinds mei, doordat Rusland de gaskraan richting Europa dichtdraaide.

De centrale bank verwacht dat de inflatie verder zal stijgen en in het vierde kwartaal van 2022 zelfs iets meer dan 13 procent zal bedragen en gedurende een groot deel van 2023 op verhoogde niveaus zal blijven, alvorens te dalen tot de doelstelling van 2 procent.

De BoE verwacht dat de Britse economische groei zal vertragen. Het Verenigd Koninkrijk zal naar verwachting vanaf het vierde kwartaal in een recessie belanden.

“Nu BoE de rente in lijn met de verwachtingen heeft verhoogd, koerst het Britse pond lager. Voor consumenten is het nu een stuk lastiger geworden omdat hun hypotheeklasten hoger zullen worden. Dit komt op een moment dat ze al worstelen met een hoge inflatie en hogere brandstofprijzen”, zei marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade in reactie op het besluit.

ING rekende op een verhoging met 50 basispunten, maar zei in een vooruitblik ook te verwachten dat een dergelijke stevige verhoging eenmalig is, “aangezien de angst voor een recessie toeneemt”.

Het muntpaar euro/pond steeg donderdagmiddag 0,6 procent naar 0,8415.

Update2: om extra informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.