Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update2: Just Eat Takeaway dichter bij winstgevendheid

Update2: Just Eat Takeaway dichter bij winstgevendheid
3 aug 2022 om 09:43

Just Eat Takeaway heeft in de eerste helft van dit jaar naar eigen zeggen significante progressie geboekt in het realiseren van winstgevendheid. Dit bleek woensdag bij de cijfers van de maaltijdbezorger.

In het afgelopen kwartaal boekte Just Eat Takeaway een positieve aangepaste EBITDA in Noord-Europa, Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk & Ierland. Deze regio’s zijn goed voor 90 procent van de brutotransactiewaarde.

“De winstgevendheid komt in zicht en we verwachten dat de aangepaste EBITDA verder zal aantrekken in de tweede helft van dit jaar”, aldus CEO Jitse Groen. De topman verwacht op groepsniveau onverminderd in 2023 een positieve aangepaste EBITDA te kunnen boeken.

In het afgelopen halfjaar verwerkte Just Eat Takeaway 509,4 miljoen orders tegen 546,8 miljoen een jaar eerder, een daling van 7 procent. De brutotransactiewaarde bleef met 14,2 miljard euro grofweg gelijk. In de eerste helft van 2021 was er nog sprake van een recordperiode, vanwege de coronarestricties en de significante investeringen in bezorging.  

De omzet steeg met 7 procent tot 2,8 miljard euro, of met 1 procent tegen constante wisselkoersen.

De aangepaste EBITDA was 134 miljoen euro negatief, tegen een verlies van 189 miljoen euro een jaar eerder. De marge was 0,9 procent negatief in het afgelopen halfjaar. In Noord-Europa is Just Eat Takeaway al een tijd winstgevend.

De analistenconsensus die Just Eat zelf samenstelde, mikt op een brutotransactiewaarde in de eerste zes maanden van 14,4 miljard euro. Dat zou volgens de analisten een omzet opleveren van 2,8 miljard euro, met een aangepaste EBITDA van 121 miljoen euro negatief en een marge van 0,9 procent negatief.

De maaltijdbezorger had per 30 juni circa 882 miljoen euro in kas. Volgens het bedrijf is dit voldoende om de weg naar winstgevendheid te kunnen financieren. Bovendien zegt de maaltijdbezorger aan diverse opties te werken om de balans en liquiditeitspositie verder te versterken, waaronder de mogelijke verkoop van activa en herfinancieringen.

Onder de streep restte een verlies van 3,5 miljard euro, vooral vanwege een afboeking van 3,0 miljard euro op het overgenomen Grubhub. “De afboeking is het resultaat van een afgenomen waardering van sectorgenoten en de impact van de hogere rentes”, verklaarde Just Eat Takeaway. Exclusief de afboeking, bedroeg het verlies 500 miljoen euro tegen 486 miljoen euro een jaar eerder.

Just Eat Takeaway wil verder Jörg Gerbig herbenoemen als COO. Destijds werd een onderzoek gedaan naar eventuele misdragingen door Gerbig na een officiële klacht. Een extern onderzoek wees volgens de maaltijdbezorger uit dat Gerbig door kan als operationeel directeur.

Outlook

De outlook voor heel dit jaar werd gehandhaafd. De brutotransactiewaarde zal dit jaar aantrekken met circa 5 procent op jaarbasis. De maaltijdbezorger rekent ook nog op een negatieve aangepaste EBITDA-marge van 0,5 tot 0,7 procent. De consensus rekent op een min van 0,6 procent.

Verder liet Just Eat Takeaway weten nog steeds te kijken naar een gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub. Ook wil de maaltijdbezorger af van zijn belang van 33 procent in iFood, maar wel als de prijs goed is. iFood boekte volgens Just Eat Takeaway een sterke groei in de eerste jaarhelft van 2022. Zo steeg de brutotransactiewaarde met 23 procent en de omzet met 28 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het aandeel Just Eat Takeaway daalde bij opening, maar werkte het verlies inmiddels weg en noteert inmiddels een procent hoger. 

Update2: om meer informatie toe te voegen en koersreactie.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Just Eat Takeaway.com

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.