Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op iets lagere opening

Wall Street koerst af op iets lagere opening
28 jul 2022 om 14:51

De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,2 procent in het rood en de Nasdaq lijkt 0,3 procent in te leveren.

De lagere opening volgt na de zeer forse winsten op woensdag, na het rentebesluit van de Federal Reserve. Hoewel er meer renteverhogingen in het verschiet liggen, zou het volgens voorzitter Jerome Powell snel passend kunnen zijn om in een lager tempo te gaan verhogen.
 
Volgens de CME Fed Wacht Tool rekent 76 procent op een renteverhoging in september van 50 basispunten.  

De Amerikaanse centrale bank verhoogde woensdag nog conform verwachting de rente met 75 basispunten.
 
De opmerking van Powell dat hij niet gelooft dat de Amerikaanse economie al in een recessie zit, stemde beleggers hoopvol.

“De rally die we hebben gezien lijkt meer op een klassieke bearmarktrally dan op de lancering van een nieuwe bullmarkt”, zei marktanalist David Donabedian van CIBC private Wealth US evenwel. “We gaan nog steeds een periode tegemoet waarin de inflatie onaangenaam hoog is en de groei onaangenaam laag en dat is geen goede basis”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal van dit jaar is gekrompen met 0,9 procent. Dat is wel minder dan de krimp van 1,6 procent in het eerste kwartaal.
 
De PCE prijsindex, een belangrijkste maatstaf voor de Fed, noteerde onveranderd op 7,1 procent. De kernprijsindex steeg met 4,4 procent. Dat was echter 5,2 procent in het eerste kwartaal.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week gedaald met 5.000 tot 256.000, terwijl economen rekenden op 249.000 aanvragen. Het cijfer van een week eerder werd echter met 10.000 opwaarts bijgesteld naar 261.000.

De euro/dollar noteerde op 1,0159. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0197 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0202 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 2,2 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Meta Platforms noteerde voorbeurs 4,5 procent lager. Het social media bedrijf heeft voor het eerst een omzetdaling geboekt en gaf woensdagavond tevens een zwakke outlook af.

Qualcomm gaf woensdagavond voor het lopende kwartaal matige omzetverwachtingen af, als gevolg van een afnemende honger van consumenten voor smartphones. Het aandeel daalde voorbeurs 3,4 procent.

Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal beter dan verwacht gepresteerd en herhaalde de outlook voor heel 2022. Het aandeel steeg voorbeurs 7,7 procent.

Mastercard steeg 1,2 procent. De creditcardmaatschappij heeft in het tweede kwartaal meer winst behaald, dankzij hogere inkomsten. Consumenten bleven hun creditcard goed trekken en vooral internationaal zag Mastercard een mooie groei van 58 procent, aldus CEO Michael Miebach, die vooralsnog geen impact ziet van de hoge inflatie op de consumentenbestedingen.

Ford Motor heeft in het tweede kwartaal een 19 procent hogere nettowinst geboekt, waarbij de autoproducent profiteerde van aantrekkende verkopen. Het aandeel won voorbeurs 6,5 procent.

Comcast heeft het afgelopen kwartaal een licht lagere nettowinst geboekt, ondanks een hogere omzet. Het Amerikaanse kabelbedrijf verloor voorbeurs 5,6 procent.

Rivian noteerde voorbeurs 0,5 procent hoger, na het nieuws dat de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s 6 procent van zijn 14.000 werknemers ontslaat.

Nabeurs publiceren Amazon, Intel en Apple hun resultaten.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 2,6 procent hoger op 4.023,61 punten. De Dow Jones index eindigde 1,4 procent in het groen op 32.197,59 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 4,1 procent tot 12.032,42 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Apple Inc.
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Intel Corp
    * *
  • Lockheed Martin
    * *
  • Lowe’s Companies
    * *
  • Mastercard
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.