Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Vastned buigt verlies om in winst

Update: Vastned buigt verlies om in winst
28 jul 2022 om 11:37

Vastned heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de bruto huurinkomsten licht zien stijgen en wist een verlies om te buigen in winst. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de halfjaarcijfers van het vastgoedfonds.

CEO Reinier Walta sprak van een sterk kwartaal, waarbij sprake was van een gezonde vraag naar winkelvastgoed en stabiele transactiewaarden, wat resulteerde in een iets hogere waardering van de vastgoedportefeuille.

In een toelichting op de cijfers benadrukt Walta dat de focus van het vastgoedfonds dit jaar met name ligt op de operationele activiteiten. “Als zich een kans voordoet voor bijvoorbeeld een mooie overname, dan behoort dat tot de mogelijkheden, maar het is geen punt van focus. Daar is het nu niet de juiste tijd voor”, meent de CEO. Van een mogelijke uitbreiding naar een nieuw land is al helemaal geen sprake. “In de landen waar wij actief zijn, dat wil zeggen Nederland, Frankrijk, België en Spanje, hebben we nog genoeg te doen”, voegde hij toe.

De belangrijkste vraag voor het vastgoedfonds, met het oog op de hoge inflatie en dito energieprijzen, is op dit moment hoeveel de consument in het resterende deel van het jaar nog heeft te besteden en wat het effect daarvan zal zijn op de huurders van de panden van Vastned. Walta zei vooralsnog niet te kunnen inschatten welke kant het opgaat, maar is op basis van de resultaten over de eerste helft van het jaar toch positief gestemd.

De bezettingsgraad steeg naar 98,5 procent eind juni 2022 van 96,2 procent een jaar eerder, terwijl Vastned erin slaagde om 97,6 procent van de huren te incasseren, tegen 96,1 procent eind maart dit jaar.

Het interimdividend is vastgesteld op 0,59 euro per aandeel, in lijn met het beleid van Vastned om 60 procent uit te keren.

Vastned boekte in de eerste zes maanden van 2022 bruto huurinkomsten van 32,8 miljoen euro, in vergelijking met 31,0 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Het vastgoedfonds boekte een direct resultaat, bestaande uit de huuropbrengsten, verminderd met de exploitatiekosten, beheerskosten, algemene kosten en financieringskosten, in de eerste helft van het jaar van 16,9 miljoen euro, in vergelijking met 15,1 miljoen euro een jaar eerder. Per aandeel was dit een stijging van 0,88 naar 0,98 euro.

Het indirecte resultaat, inclusief de fluctuerende herwaarderingen van het vastgoed, verbeterde naar 22,6 miljoen euro positief van 23,7 miljoen euro negatief een jaar eerder, of van een verlies van 1,38 naar een winst van 1,32 euro per aandeel.

Het totale beleggingsresultaat kwam daarmee uit op 39,5 miljoen euro, of 2,30 euro per aandeel, tegen een verlies van 8,6 miljoen euro een jaar eerder.

Outlook

Vastned herhaalde de outlook. Het vastgoedfonds voorziet voor het hele boekjaar een direct resultaat van 1,95 tot 2,05 euro per aandeel.

Update: om toelichting CEO Walta toe te voegen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Vastned

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.