Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Positief sentiment op Wall Street na cijfers

Positief sentiment op Wall Street na cijfers
15 jul 2022 om 15:03

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag, na kwartaalcijfers en een serie macrogegevens, een duidelijk hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor opening 0,9 procent in het groen. De Nasdaq lijkt 0,8 procent lager van start te gaan.

Donderdag draaide het sentiment flink, nadat de Federal Reserve leden Christopher Waller en Jim Bullard aangaven een renteverhoging later deze maand van 75 basispunten gepast te vinden. Na de sterke inflatiecijfers op woensdag was de consensus al opgeschoven naar 100 basispunten, dus werden deze opmerkingen als een meevaller geïnterpreteerd.

De verschuiving in de toon van deze Fed-leden, zorgen volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets voor wat optimisme. “De kans dat de Fed de rente deze maand met 100 basispunten verhoogt lijkt kleiner, maar een dergelijke verhoging valt uiteraard niet volledig uit te sluiten.” Het lijkt er volgens hem echter wel op dat een verhoging met 75 basispunten vrijwel zeker zal plaatsvinden later deze maand.

JPMorgan Chase en Morgan Stanley kwamen donderdag met tegenvallende resultaten. Ook BlackRock en Wells Fargo konden vrijdagmiddag niet overtuigen met kwartaalcijfers en noteerden voorbeurs lager. 

Maar dat geldt niet voor Citigroup, dat bijna 5 procent hoger lijkt te gaan openen, na goed ontvangen kwartaalresultaten.

Macrocijfers toonden voorbeurs ook een positief beeld. De Empire State index steeg flink en noteert inmiddels weer boven nul en de detailhandelsverkopen stegen iets harder dan voorzien. De Amerikaanse importprijzen stegen ook, maar minder hard dan een maand eerder.

De Amerikaanse olie-future herstelde donderdag van forse verliezen van ongeveer vijf procent en sloot uiteindelijk slechts een half procent lager op 95,78 dollar per vat. Vanmiddag steeg de olieprijs met ruim twee procent.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,00712. De euro trok donderdag nog aan na de uitspraken van de Fed-leden over een verhoging van ‘slechts’ 75 basispunten. Een deel van de stijging werd donderdagavond echter teniet gedaan door het bericht dat de Italiaanse premier Mario Draghi wil opstappen.

Bedrijfsnieuws

UnitedHealth heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de resultaten zien aantrekken, waardoor de outlook voor de voorziene winst per aandeel in 2022 opnieuw omhoog kon. Het aandeel steeg voorbeurs met ruim een procent.

BlackRock heeft het beheerd vermogen in het tweede kwartaal verder zien dalen, terwijl de omzet met 6 procent afnam. Onder de streep restte een 22 procent lagere nettowinst op 1,1 miljard dollar. 

Wells Fargo boekte afgelopen kwartaal minder inkomsten en zag de winst halveren. Met een winst per aandeel van 0,74 dollar deed de bank het ook slechter dan analisten hadden verwacht.

Bij Citigroup stegen de inkomsten wel, zelfs met 11 procent. De winst per aandeel daalde, maar veel minder sterk dan vooraf was gevreesd.

Slotstanden

De S&P 500 index daalde donderdag 0,3 procent tot 3.790,39 punten. De Dow Jones index verloor 0,5 procent op 30.630,17 punten en de Nasdaq sloot vlak op 11.251,19 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.