Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Correctie: Wall Street sluit lager

Correctie: Wall Street sluit lager
13 jul 2022 om 09:16

(ABM FN) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag lager gesloten, in afwachting van cruciale inflatiecijfers op woensdag, terwijl de olieprijs een flinke stap terug deed.

De S&P500 index daalde 0,92 procent tot 3.818,80 punten, de Nasdaq verloor 0,95 procent tot 11.264,73 punten en de Dow Jones-index daalde 0,62 procent tot 30.981,33 punten. 

Eerder op de dag bleven de aandelenkoersen nog dichtbij het slot van maandag. De duikeling van de olieprijs liet aandelen van energiebedrijven echter dalen en alle andere sectoren gingen mee omlaag, op vrees voor een recessie.

De sterke dollar drukte op het sentiment. 

De rendementen op tienjarige staatsleningen daalden, van 2,99 naar 2,96 procent, omdat beleggers vluchten in veilige staatsleningen. 

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets ligt de focus deze week vooral op de Amerikaanse inflatiecijfers die woensdag verschijnen. Verwacht wordt dat de inflatie in juni is opgelopen naar 8,8 procent, terwijl de kerninflatie volgens de markt uitkomt op 5,7 procent.

Er is wat optimisme over de prijzen van granen en mais, die zijn gedaald, maar de vraag is of dat al zichtbaar wordt in de inflatiecijfers van woensdag. 

Ook zijn handelaren voorzichtig over de bedrijfswinsten. Het kwartaalcijferseizoen gaat donderdag van start. 
 
Verder maken beleggers zich zorgen over de coronasituatie in China, waar nieuwe lockdowns worden aangekondigd en dreigt in Europa een energiecrisis als Rusland de gaskraan helemaal dicht draait.

Ondertussen handelde de euro/dollar rond pariteit, omdat de greenback als veilige haven wordt beschouwd. Het muntpaar noteerde 1,0033, nadat vanochtend even het niveau van 1,0000 werd bereikt. De euro bouwde echter een pauze in alvorens onder de dollarkoers te duiken, wat naar verwachting wel zal gebeuren.

Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. Het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers is in juni gedaald, bleek dinsdag uit cijfers van de National Federation of Independent Business (NFIB).

De vertrouwensindex noteerde in juni op 89,5, tegenover een vrijwel stabiel niveau van 93,1 in de maanden ervoor.

Volgens NFIB waren kleine ondernemers niet eerder zo pessimistisch over de toekomst van de Amerikaanse economie, vooral te wijten aan de hoge inflatie en geluiden over een recessie.

WTI-olie werd fors goedkoper. De augustusfuture kostte dinsdagavond 95,70 dollar. Dat is ruim 8 procent minder dan een dag eerder. Ook Brent-olie is nu met 99,27 dollar voor de septemberfuture onder 100 dollar gezakt . Het maandrapport van de OPEC was dinsdag weinig spannend want de verwachte groei van de vraag naar olie in 2022 bleef net als in mei en juni stabiel.

Bedrijfsnieuws

Boeing steeg 7,5 procent op het nieuws dat er fors meer vliegtuigen werden geleverd in het tweede kwartaal.

American Airlines sloot zelfs 10 procent hoger, nadat de vliegmaatschappij zijn omzetverwachting voor het tweede kwartaal handhaafde en meer omzet per gevlogen mijl incalculeert. 

PepsiCo presteerde afgelopen kwartaal boven verwachting. De omzetverwachting ging bovendien omhoog terwijl de rest van de outlook werd gehandhaafd. Het aandeel sloot licht lager.   

Twitter heeft een brief gestuurd aan Elon Musk waarin het stelt dat de pogingen om zijn overnamedeal van 44 miljard dollar te beëindigen “ongeldig en onrechtmatig” zijn. Het aandeel Twitter steeg 4 procent.

De vraag naar personal computers is in tien jaar niet zo hard gedaald, volgens onderzoeksbureau Gartner. De leveringen liepen in het tweede kwartaal met bijna 13 procent terug op jaarbasis. 

Peloton stopt met het zelf produceren van zijn fitnessapparaten. Het bedrijf zal de samenwerking met zijn Taiwanese fabrikant Rexon Industrial uitbreiden, die vervolgens de hometrainers en loopbanden van Peloton voor het grootste gedeelte zal gaan vervaardigden. Het aandeel sloot 3,7 procent hoger. 

Correctie: om juist informatie bij Boeing weer te geven.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.