Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street blijft dichtbij huis

Wall Street blijft dichtbij huis
12 jul 2022 om 20:45

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond verdeeld en bleven dichtbij huis, in afwachting van cruciale inflatiecijfers op woensdag, terwijl de olieprijs een flinke stap terug deed.

De S&P500 index daalde 0,2 procent tot 3.848,21 punten, de Nasdaqverloor 0,2 procent to 11.352,22 punten en de Dow Jones-index steeg 0,1 procent tot 31.215,53 punten. 

Volgens marktkenners verliest de mondiale economie momentum en dit, in combinatie met de Federal Reserve die de rente nog steeds agressief verhoogt, kan zorgen voor meer pijn voor de beurzen na een zware eerste jaarhelft.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets ligt de focus deze week vooral op de Amerikaanse inflatiecijfers die woensdag verschijnen. Verwacht wordt dat de inflatie in juni is opgelopen naar 8,8 procent, terwijl de kerninflatie volgens de markt uitkomt op 5,7 procent.

Verder maken beleggers zich zorgen over de coronasituatie in China, waar nieuwe lockdowns worden aangekondigd en dreigt in Europa een energiecrisis als Rusland de gaskraan helemaal dicht draait.

Ondertussen handelde de euro/dollar rond pariteit, omdat de greenback als veilige haven wordt beschouwd. Het muntpaar noteerde 1,0051, nadat vanochtend even het niveau van 1,0000 werd bereikt. De euro bouwde echter een pauze in, alvorens onder de dollarkoers te duiken, wat naar verwachting wel zal gebeuren.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag rustig. Het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers is in juni gedaald, bleek dinsdag uit cijfers van de National Federation of Independent Business (NFIB).

De vertrouwensindex noteerde in juni op 89,5, tegenover een vrijwel stabiel niveau van 93,1 in de maanden ervoor.

Volgens NFIB waren kleine ondernemers niet eerder zo pessimistisch over de toekomst van de Amerikaanse economie, vooral te wijten aan de hoge inflatie en geluiden over een recessie.

WTI-olie werd fors goedkoper. De augustusfuture kostte dinsdagavond 95,70 dollar. Dat is ruim 8 procent minder dan een dag eerder. Ook Brent-olie is nu met 99,27 dollar voor de septemberfuture onder 100 dollar gezakt . Het maandrapport van de OPEC was dinsdag weinig spannend want de verwachte groei van de vraag naar olie in 2022 bleef net als in mei en juni stabiel.

Bedrijfsnieuws

Boeing steeg 8 procent op het nieuws dat er 21 vliegtuigen werden geleverd in het tweede kwartaal, wat fors meer is dan de 95 van het voorgaande kwartaal.  

PepsiCo presteerde afgelopen kwartaal boven verwachting. De omzetverwachting ging bovendien omhoog terwijl de rest van de outlook werd gehandhaafd. Het aandeel stond nagenoeg vlak na een tijdelijke winst aan het begin van het handel.

Twitter heeft een brief gestuurd aan Elon Musk waarin het stelt dat de pogingen om zijn overnamedeal van 44 miljard dollar te beëindigen “ongeldig en onrechtmatig” zijn. Het aandeel Twitter steeg 4 procent.

De vraag naar personal computers is in tien jaar niet zo hard gedaald, volgens onderzoeksbureau Gartner. De leveringen liepen in het tweede kwartaal met bijna 13 procent terug op jaarbasis. 

Peloton stopt met het zelf produceren van zijn fitnessapparaten. Het bedrijf zal de samenwerking met zijn Taiwanese fabrikant Rexon Industrial uitbreiden, die vervolgens de hometrainers en loopbanden van Peloton voor het grootste gedeelte zal gaan vervaardigden. Het aandeel stijgt 4 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Akzo Nobel

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.