Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uniper vraagt om Duitse staatssteun

Uniper vraagt om Duitse staatssteun
8 jul 2022 om 15:18

Aandelen van het Duitse energiebedrijf Uniper zitten vrijdagmiddag in de lift nadat het bedrijf bekendmaakte dat het om financiële steun heeft gevraagd aan Berlijn.

Uniper meldde vanmiddag dat er diverse voorstellen zijn om ervoor te zorgen dat zijn “systeem kritieke” operaties blijven werken. Het nutsbedrijf is de grootste afnemer van Russisch gas in Duitsland en staat fors onder druk sinds Moskou als gevolg van Westerse sancties vanwege de invasie van Oekraïne de gaskraan grotendeels heeft dichtgedraaid.

De Duitse staat wordt aandeelhouder zodat de liquiditeitsbehoeften van Uniper zijn gedekt en de kredietwaardigheid wordt beschermd, aldus het bedrijf. Het nieuws volgt op een bericht van donderdag in de Duitse krant Handelsblatt, dat Berlijn een belang van 30 procent in Uniper zou kunnen nemen.

Bij het geven van een winstwaarschuwing eind vorige maand, zei Uniper dat Gazprom, zijn Russische leverancier, slechts 40 procent van het bestelde gas had geleverd.

Om het verschil goed te maken, moest Uniper aanzienlijk hogere prijzen betalen op de spotmarkt, wat volgens analisten van Credit Suisse 40 miljoen euro extra per dag kostte.

Het aandeel stijgt vrijdagmiddag ruim 3 procent in Frankfurt. Eerder op de dag leverde Uniper nog zo’n 7 procent in. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.