AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie woensdag, 29 juni 2022 14:13

Investeren in het tweede ruimtetijdperk: VanEck lanceert Space ETF

 • Technologische vooruitgang maakt ruimtereizen veel goedkoper en makkelijker
 • De VanEck Space Innovators UCITS ETF biedt toegang tot een selectie van 's werelds grootste bedrijven die vorm geven aan het nieuwe ruimtetijdperk

Amsterdam, 29 juni 2022 – ETF-aanbieder VanEck noteert vandaag de VanEck Space Innovators UCITS ETF op London Stock Exchange en Deutsche Boerse Xetra. Met de nieuwe ETF kunnen beleggers in enkele van de momenteel grootste en meest liquide bedrijven in de wereldwijde ruimtevaartsector beleggen.

"Er is een nieuw ruimtetijdperk aangebroken", zegt Martijn Rozemuller, CEO van VanEck Europe. "De afgelopen jaren is er grote vooruitgang geboekt in de ruimtevaarttechnologie en zijn de kosten van raketlanceringen en satellieten aanzienlijk gedaald. De ruimte is daardoor veel gemakkelijker en goedkoper te bereiken, waardoor er geheel nieuwe bedrijfstakken zijn ontstaan."

Zaken als herbruikbare raketten en kleinere en goedkopere satellieten bieden dankzij de dalende kosten nieuwe kansen voor bedrijven en investeerders, net nu de vraag naar satellietgebaseerde internetdiensten toeneemt en geheel nieuwe mogelijkheden, zoals ruimtevaarttoerisme, hun intrede doen. Zo zou de ruimtevaart kunnen uitgroeien van een sector van 350 miljard dollar tot een sector van een biljoen dollar in 2040.[1]

"Waar raketten en satellieten vroeger voornamelijk door staten werden ontwikkeld en gelanceerd, is er nu een groot aantal commerciële bedrijven betrokken bij het ontwikkelen en exploiteren van deze technologieën", zegt Rozemuller. "Tegelijkertijd komt de ruimtevaart ook weer terug op de agenda van regeringen, die in dit nieuwe commerciële ruimtetijdperk echter steeds vaker een beroep doen op de diensten van particuliere bedrijven."

Beleggen in vijf toekomstige ruimtevaartthema's

Met de VanEck Space Innovators UCITS ETF kunnen beleggers nu inzetten op een wereldwijde selectie van de belangrijkste bedrijven die dit nieuwe ruimtetijdperk vormgeven. De ETF belegt in uiteenlopende ruimtegerelateerde bedrijfstakken, zoals satellietapparatuur, communicatie, onderzoek en ruimtevaarttoerisme. Met de pure-playbenadering belegt de ETF daarbij alleen in bedrijven die het potentieel hebben om ten minste 50 procent van hun inkomsten uit ruimtegerelateerde bedrijfsactiviteiten te genereren.

De ETF is in het bijzonder gericht op vijf toekomstige ruimtesectoren:

 • Herbruikbare raketten: Deze veroorzaken een revolutie in de ruimtevaartsector doordat ze de kosten van toegang tot de ruimte en de lancering van satellieten verlagen.
 • Goedkope satellieten: Een nieuwe generatie bedrijven, die satellieten met een lage omloopbaan produceren, vormen een uitdaging voor de traditionele satellietfabrikanten. Met de introductie van 5G en de ontwikkeling van het metaversum zorgen deze nieuwe satellieten voor de broodnodige gegevenscapaciteit.
 • Ruimtevaarttoerisme: Toekomstige passagiers hebben al miljoenen dollars betaald. De tickets zijn ontzettend duur, maar het ruimtevaarttoerisme staat nog in de kinderschoenen.
 • Klimaatonderzoek: Satellieten zijn onmisbaar geworden voor het klimaatonderzoek. Ze volgen aspecten als de toestand van de oceanen, de temperaturen op aarde en de hoogte van het zeeniveau.
 • Monitoring van de CO2-uitstoot: Nieuwe groepen satellieten helpen bij de monitoring en zelfs de bestrijding van de klimaatverandering. Ze kunnen de uitstoot van methaan en koolstofdioxide door fabrieken opsporen, het verloop van bosbranden voorspellen en radiosignalen in afgelegen gebieden detecteren om illegale ontbossing aan het licht te brengen.

De VanEck Space Innovators UCITS ETF zal de ontwikkeling van de MVIS® Global Space Industry ESG Index zo nauwkeurig mogelijk weergeven. De ETF heeft momenteel een totale Total Expense Ratio van 0,55 procent p.j. en is fysiek replicerend. Met een eigen ESG-filter sluit de ETF hoog controversiële bedrijven uit en fabrikanten van controversiële wapensystemen, waaronder biologische en chemische wapens, clustermunitie en antipersoonsmijnen.

De koersen van de effecten in het fonds zijn onderworpen aan de risico's die met aandelen op de effectenmarkt verbonden zijn, waaronder de algemene economische omstandigheden en plotselinge en onvoorziene koersdalingen. Beleggen in het fonds kan leiden tot verliezen.

 

Bedrijfstak- of sectorconcentratierisico: Het vermogen van het fonds kan zijn geconcentreerd in een of meer bepaalde sectoren of bedrijfstakken. Het fonds kan onderhevig zijn aan het risico dat economische, politieke of andere omstandigheden een nadelige invloed hebben op de betrokken sectoren of bedrijfstakken en daarmee de waardeontwikkeling van het fonds in grotere mate negatief beïnvloeden dan wanneer het vermogen van het fonds zou zijn belegd in een breder scala van sectoren of bedrijfstakken.

 

 

VanEck Space Innovators UCITS ETF
Index MVIS® Global Space Industry ESG Index
Ticker Xetra JEDI
Ticker LSE GBP / USD JEGB / JEDI
ISIN IE00045H0ZN9
Beheermaatschappij VanEck Asset Management B.V.
Bewaarder State Street Custodial Services (Ireland) Limited
Vestigingsland Ierland
Basisvaluta Amerikaanse dollar
Productstructuur Fysiek (volledig replicerend)
Introductiedatum 29 juni 2022
Total Expense Ratio (TER) 0,55% p.j.
Gebruik van opbrengsten Herbelegging

Contactpersonen voor de media:

Sander Zboray, CFA. Hoofd marketing en productstrategie.

[email protected]

Telefoon +31 6 4560 1958

Over VanEck:

VanEck biedt onderscheidende ETFs tegen relatief lage kosten. Als familiebedrijf zet het de belangen van zijn klanten tijdens de gehele cyclus van de markt op de eerste plaats. Sinds oprichting in 1955 is VanEck gedreven door het aanbieden van innovatie beleggingsstrategieën die het rendement en risico van beleggingsportefeuilles kunnen optimaliseren. Zo was het een van de eerste vermogensbeheerders die beleggers toegang gaf tot wereldwijde aandelenmarkten, goud, opkomende markten via fondsen en ETFs.

VanEck beheert momenteel ca. 72 miljard USD* wereldwijd en heeft kantoren in New York, Amsterdam, Frankfurt, Madrid, Zurich, Sydney en Shanghai.

Meer informatie over VanEck en de fondsen van VanEck vindt u op www.vaneck.com

* Per 15-06-2022

Belangrijke kennisgevingen

Dit persbericht is uitsluitend ter informatie en mag alleen worden doorgestuurd naar (potentiële) beleggers in Nederland.

Deze informatie is afkomstig van VanEck Asset Management B.V., een UCITS-beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck Asset Management B.V. en de aan VanEck Asset Management B.V. verbonden en gelieerde bedrijven (samen 'VanEck') wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

VanEck Asset Management B.V., de beheermaatschappij van VanEck Space Innovators UCITS ETF (de 'ETF'), een subfonds van VanEck UCITS ETFs plc, is een UCITS-beheermaatschappij onder Nederlands recht en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). De ETF is geregistreerd bij de Central Bank of Ireland en volgt een aandelenindex. De waarde van de ETF-assets kan fluctueren. Dit is grotendeels het gevolg van de gehanteerde beleggingsstrategie. Als de waarde van een onderliggende index daalt, daalt ook de waarde van de ETF.

Beleggers moeten het prospectus en de essentiële beleggersinformatie raadplegen voordat ze in een fonds gaan beleggen. Deze documenten zijn kosteloos in het Engels verkrijgbaar via www.vaneck.com en op aanvraag bij de beheermaatschappij. De essentiële beleggersinformatie is in voorkomende gevallen ook verkrijgbaar in enkele andere talen.

De MVIS® Global Space Industry ESG Index is exclusief eigendom van MarketVector Indexes GmbH (een volledige dochtermaatschappij van VanEck Associates Corporation). MarketVector Indexes GmbH (“MarketVector”) heeft Solactive AG gecontracteerd om de index te bij te houden en te berekenen. Solactive AG doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de index correct wordt berekend. Ongeacht de verplichtingen jegens MarketVector heeft Solactive AG geen enkele verplichting om derden te wijzen op fouten in de index. De VanEck Space Innovators UCITS ETF wordt niet gesponsord, goedgekeurd, verkocht of aangeprezen door MarketVector. MarketVector doet geen uitspraken over de wenselijkheid om in het Fonds te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico's met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de EBI door voordat u in een fonds gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck Asset Management B.V.

[1] Bron: Haver Analytics, Morgan Stanley Research.

De Aandeelhouder TV

januari 31, 2023

AEX “Stuwende Stieren” – 31jan23

januari 31, 2023

Belangrijke beursweek met Fed en ECB

januari 31, 2023

Grootste stijger AEX: ASM International (ASMI)

januari 31, 2023

KPN en UBS zijn content | 31 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille

31 jan 09:04 Bas Heijink

Chinese aandelen de lucht in?

30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel