Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update2: Fed verhoogt rente met 75 basispunten

Update2: Fed verhoogt rente met 75 basispunten
15 jun 2022 om 21:02

De Federal Reserve heeft de belangrijkste rente verhoogd met 75 basispunten. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate werd met 75 basispunten verhoogd tot een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Dat is de sterkste verhoging sinds 1994.

Begin mei verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente al met 50 basispunten en half maart met 25 basispunten. Het discontotarief werd verhoogd met 0,75 procentpunt naar 1,75 procent.

Het besluit werd met tien stemmen voor en één stem tegen aangenomen.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei tijdens de persconferentie volgend op het rentebesluit, dat de Amerikaanse centrale bank hard zal blijven werken om de inflatie te verlagen, indien nodig met agressieve maatregelen.

De bestuurder erkende namelijk de toegenomen inflatiedruk. Hij benadrukte dat de centrale bank zich ‘acuut bewust’ is van de hogere kosten voor levensonderhoud voor Amerikanen.

Powell gaf aan dat de stevige renteverhoging vandaag zal helpen om de inflatiedoelen van de Fed te bereiken. Hoewel ook voor de beleidsvergadering van juli een renteverhoging met 50 of 75 basispunten op tafel ligt, zal een verhoging met 75 basispunten geen gewoonte worden, beloofde Powell.

De Fed bracht de rentes tot bijna nul procent en begon met het opkopen van obligaties in 2020 om de Amerikaanse economie te steunen tijdens de coronacrisis, die leidde tot een diepe, maar korte recessie. De centrale bankiers kwamen toen overeen om de rente rond het nulpunt te houden totdat de inflatie net boven de 2 procent zou komen en de arbeidsmarkt richting volledige werkgelegenheid zou terugkeren. De Fed zei eind januari al dat aan al deze voorwaarden inmiddels is voldaan.

Federal Funds Rate

De Fed-bestuurders zien het belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, aan het eind van 2022 op een mediaan van 3,4 procent. In de maart prognose was dit nog 1,9 procent. Ook de prognose voor 2023 werd opwaarts bijgesteld ten opzichte van maart van een mediane verwachting van 2,8 procent naar 3,8 procent nu. Voor 2024 werd de prognose verhoogd van 2,8 procent naar nu 3,4 procent. Voor de langere termijn wordt de federal funds rate geraamd op 2,5 procent, wat een procentpunt hoger is dan de prognose in maart.

Minder groei en meer inflatie

De inflatie wordt voor 2022 geraamd op 5,2 procent, wat een forse opwaartse bijstelling is ten opzichte van de raming in maart. Toen werd nog uitgegaan van een inflatie van 4,3 procent.

De raming voor 2023 werd echter neerwaarts bijgesteld van 2,7 procent naar 2,6 procent. Dat betekent een scherpe daling van de inflatie.

Ook de raming voor 2024 werd neerwaarts bijgesteld, van 2,3 procent naar 2,2 procent.

Voor de langere termijn wordt de inflatie geraamd op 2,0 procent, wat gelijk is aan de raming in maart en in lijn met de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank.

De Amerikaanse economie groei dit  jaar volgens de Fed slechts met 1,7 procent. Dat is een flinke neerwaartse bijstelling van de 2,8 procent die eerder werd aangehouden. Ook volgend jaar is de groei 1,7 procent en in 2024 1,9 procent. Die ramingen lagen in maart nog op respectievelijk 2,2 en 2,0 procent.

Update2: om extra informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.